Foto: Shutterstock
Ziema šogad mūs lutina – jau decembra sākumā skujkokus skaisti apklāja sniega sega, savukārt pie jumtiem krāšņi karājas lāstekas. Tomēr ir svarīgi zināt, ko darīt, lai sniegs nekaitētu ilgi lolotajam dārzam, bet tieši otrādi – tam palīdzētu.

Nopurini un nomīdi sniegu


"Visvairāk sniega bagātās ziemās jāpieskata mūžzaļie dzīvžogi, taču arī vasarzaļo dzīvžogu zari tiek izlauzti, uzkrājoties smagam un slapjam sniegam," portālam "Māja&Dārzs" norādījusi uzņēmuma "Civinity" apzaļumošanas nodaļas vadītāja Linda Rulle. Viņa skaidro, ka dzīvžogs zem smagas sniega kārtas tiek ļoti deformēts un sezonas laikā var neatgūt savu formu. "Tūjām bieži ir vairākas galotnes, lai sniegs neizlauztu zarus, tos vēlams savā starpā sasiet. Savukārt lieko sniegu no zariem uzmanīgi jānopurina vai jānotrauc virzienā no apakšas uz augšu."

Arī stādaudzētavas "Dimzas" vadītājs Andrejs Vītoliņš atbalsta sniega notraukšanu no skujeņiem. Viņš skaidro, ka retāk no sniega cieš tieši zemās vai klājeniskas formas augi, bet arī uz tiem sērsnas laikā var izveidoties milzīgi ledus kluči, kas lauž zarus uz leju. Vītoliņš raksturo, ka šādi izgāzts skujenis "saglabā ķēmīgu izskatu," tāpēc, lai šo problēmu vērstu par labu, – vertikālo formu skujeņu zarus vainaga augšējā daļā ieteicams sasiet. Vairāk ar augu siešanas metodi, kuru iesaka stādaudzētavas "Dimzas" vadītājs, iepazīsties šajā rakstā.

Savukārt to, kā nomīdot sniegu ap kokiem un krūmiem pasargāsi tos no grauzējiem un sakņu kakla izsušanas, šajā rakstā skaidro Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) vecākais dārzkopības eksperts Māris Narvils.

Siltumnīcai un telpaugiem


"Ziemā sniegs ir jāvērtē kā pozitīvs faktors, jo tas ir gan produktīvā mitruma avots pavasarim, gan sniegs veiksmīgi sargā augus bargajā salā. Ja runājam par segtajām platībām, tad tam var būt arī divējāda nozīme," padomos dalījies zinošais LLKC vecākais dārzkopības eksperts Māris Narvils.

Eksperts piedāvā trīs variantus, kā sniegu var izmantot siltumnīcā. Pirmais no tiem: "To saber relatīvi plānākā kārtā līdz 20 centimetriem, ja apakšā jau ir kaut kas iesēts. Tās var būt zaļmēslojuma kultūras, rudenī sētas dilles, pētersīļi un citas dārzeņu zaļumu kultūras. Tad sniega pamatfunkcija būs pasargāt augus vai nesadīgušās sēklas zem augsnes virskārtas. Mitrināšana būs sekundāra un tā būs salīdzinoši neliela." Ja tomēr sniegu vēlies izmantot kā augsnes mitrināšanas līdzekli, vai vēlies uzzināt, kā sniegu izmantot, lai tas kalpotu kā labs siltuma izolators, lasi pārējos divus eksperta ieteikumus šajā rakstā.

Sniegu vari izmantot arī telpaugiem. Latvijas Universitātes Botāniskā dārza telpaugu kopšanas speciāliste Ingūna Gudrupa teic, ka izkausēts sniegs patiks visiem telpaugiem, bet tas nedrīkst būt auksts – tam jābūt remdenam vai pastāvējušam istabas temperatūrā. Viņa sniegu pielīdzina lietusūdenim, kas arī ir lielisks palīgs telpaugu laistīšanā. To, kuriem telpaugiem sniegu podiņos nedrīkst likt, uzzini šajā rakstā.

Savukārt rakstos zemāk varēsi izlasīt citu noderīgu informāciju par dārzu ziemā!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!