Foto: Shutterstock
Ziemassvētki nav iedomājami bez zaļās svētku rotas – eglītes. Daži eglīti cērt paši vai nopērk jau nocirstu, bet citi izvēlas eglīti podiņā, lai pēc tam to varētu izstādīt. Tiem, kas izvēlējušies šo dabai draudzīgo eglīti, "Tavs Dārzs" ir sarūpējis padomu izlasi par eglītes pareizu iegādi, kopšanu un arī izstādīšanu.

Lai gan svētku sajūtu mājoklī ir vēlme ienest pēc iespējas ātrāk, "Tavs Dārzs" mudina nesteigties ar eglītes iegādi, jo ne visas telpas tai varēs izdabāt. Arī speciālisti savulaik norādījuši, ka eglēm labāk patiks vēsākas telpas, tāpēc centrālapkure un arī sausais gaiss telpā noteikti nebūs "eglītes labākais draugs".

Podiņos augošo eglīšu klāsts svētku laikā nudien ir plašs, tāpēc izvēle nebūs no tām vieglākajām. Rakstā zemāk varēsi ne tikai izlasīt knifiņus, kas jāņem vērā, kad izraudzīsies skaisto svētku rotu, bet arī varēsi izlasīt noderīgu informāciju par eglītes kopšanu, kad tā būs mājoklī. Nereti daudzus urda arī jautājums par to, kad tad ir īstais laiks, lai eglīti izstādītu ārā. Arī uz šo jautājumu "Tavs Dārzs" ir sagatavojis atbildi.

Lai skaists svētku gaidīšanas laiks!

Kas jāņem vērā, izvēloties dzīvu Ziemassvētku eglīti podiņā

Foto: Shutterstock


Izvēloties dzīvu Ziemassvētku egli, jāatceras dažas patiesības, lai pēc svētkiem iestādītais koks turpinātu priecēt arī pēc gada.

Ja egle ir audzēta podā, tās poda lielums būs aptuveni vainaga platumā. Ja pods ir krietni mazāks par pašu eglīti, tas nozīmē, ka egle izrakta un ar apcirstām saknēm ievietota podā. Tāda egle pēc svētkiem vairs nebūs dzīvotāja, pat ja tiks savlaicīgi iestādīta.

Augsnei podiņā ir jābūt mitrai, bet eglītes saknēm caurvijušām visu augsni Ja augsne ir sausa un sakņu maz, eglīti nepērciet – iespējams, tā jau ir cietusi no nepareizas kopšanas. Kaut arī tas vēl nav redzams, tomēr iestādīta tā, visticamāk, aizies bojā.

Lasīt vairāk

Kā rūpēties par simbolisko rotu podiņā

Foto: Shutterstock


Viens no pamatnoteikumiem – mazo eglīti iegādājies pēc iespējas tuvāk Ziemassvētkiem, jo ne visās telpās tā spēs ilgi saglabāties zaļa un veselīga. Egles, arī mazo šķirņu, labi jūtas vēsās telpās, tāpēc centrālapkure un sauss gaiss nebūtu vēlams.

Ja vēlies neliela izmēra eglīti, meklē stādaudzētavās Kanādas egles šķirni 'Conica' vai 'Ohlendorfii', raksta stādaudzētava ''Baltezers''. Nelielās eglītes jānostiprina 12 l tilpuma vai mazākos konteineros, atkarībā no egles izmēra, bet zem tā noteikti paliec lēzenu puķupoda paliktni, lai ir kur uzkrāties liekajam ūdenim.

Visām mazajām eglītēm ir vienādas kopšanas prasības – sakņu kamols visu laiku jāuztur mitrs, un to palīdzēs nodrošināt paliktnis zem podiņa, uzsūcot ūdeni tik daudz, cik augam nepieciešams. Ja zini, ka ilgāku laiku netiksi pie egles aplaistīšanas, ūdeni var liet paliktnī, un tad mitrums ilgāk saglabāsies.

Lasīt vairāk

Kad un kā eglīti pareizi stādīt ārā

Foto: Shutterstock


Eglīti podiņā jācenšas saglabāt līdz pavasarim, lai to iestādītu kādā piemērotā vietā un varbūt nākamajos gados ar to varēs rotātu pagalmu vai dārzu un priecētu gan sevi, gan apkārtējos. Ir cilvēki, kas ierīko speciālus Ziemassvētku eglīšu kolekciju dārzus – katrai piešķirot savu iestādīšanas gadu.

Arī pēc svētkiem, kad podu ar egli nes ārā no istabas, tas jādara pakāpeniski, paturot to kādu brīdi vēsākās telpās – uzreiz nevar eglīti nest ārā salā. Iespējams, ir mērķtiecīgi iegādāta noteiktas šķirnes egle un jau iepriekš izplānota tai vieta dārzā, tad to var stādīt janvārī, ja zeme nav pietiekami sasalusi, skaidro stādaudzētavas pārstāvis.

Pēc svētkiem eglīti ieteicams pēc iespējas ātrāk iznest laukā, lai tā pārāk ilgi nestāvētu siltumā un nepierastu pie siltā klimata un "nedomātu", ka pavasaris klāt.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!