Foto: Publicitātes foto
Kamēr daudzi ziemas laikā dodas uz eksotiskām valstīm, lai baudītu siltumu un citu valstu kultūru, eksotisku sajūtu var noķert arī Nacionālajā Botāniskajā dārzā (NBD) Salaspilī, kur Oranžērijā briest citroni, banāni un zied avokado.

Sarunā ar "Tavs Dārzs" NBD Oranžērijas augu nodaļas vadītāja Zane Purne norādīja, ka avokado ziedēšana NBD nav nekas unikāls, jo augs zied teju katru gadu. Salaspilī ziedošais augs ir 12 gadus vecs, tiesa, tā izmēri nav tik iespaidīgi kā dabā augošajiem, kas savvaļā var izaugt 20 vai pat 40 metru gari.

Taujāta, vai drīzumā sagaidāmi arī augļi, Purne atzīst, īpatnējā apputeksnēšanās procesa dēļ augļus Oranžērijā nevarēs sagaidīt. Toties tā vietā NBD var aplūkot citus eksotiskos augļus, piemēram, banānus un citronus.

Foto: Publicitātes foto
Avokado koks NBD Oranžērijā Salaspilī

Ja ir vēlme pašam izaudzēt avokado, tad to var izdarīt, vadoties pēc NBD pārstāvju ieteikumiem. Sēklas var izdiedzēt, iestādot tās podiņā. Tiesa, sarežģītāk ir ar tālāko auga audzēšanu – augu nevajadzētu iekaltēt un arī pārliet, jo tas izraisa lapu brūnēšanu un nobiršanu. Jāņem vērā, ka augs jāstāda dziļā podā, tam nepieciešama saulaina, gaiša vieta un vienmērīga temperatūra (vislabāk +18 grādi pēc Celsija). Savukārt rudenī vai agri pavasarī koka zari jāapgriež, veidojot vainagu.

  • Šajā rakstā vari izlasīt, kā izaudzēt avokado no kauliņa, bet šeit vari aplūkot, kā savvaļā aug eksotiskie avokado.

Ja neesi avokado cienītājs, tad vari pamēģināt izaudzēt savu citronkoku. Kā to darīt, lasi šajā rakstā, kur Latvijas Universitātes Botāniskā dārza Augu mājas vadītāja dalās ieteikumos. Plašāk par citronkoku audzēšanu, trūkumiem un citiem interesantiem faktiem par citroniem, lasi šajā rakstā. Savukārt šeit varēsi uzzināt, kas jāievēro, lai citrusauga zaros ilgi saglabātos augļi.

Foto no Oranžērijas Salaspilī:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!