Foto: Palmu mājas rekonstrukcijas uzsākšana 1970. gadā Foto: LU Botāniskais dārzs

Simtgades zīmei lēnām tuvojas Latvijas Universitātes (LU) Botāniskais dārzs, kurš nedēļas izskaņā svinēs apaļu jubileju – 90 gadi apritēs četrām augu mājām, kurās, spītējot vēstures līkločiem un rekonstrukcijas darbiem, zaļo un zied tūkstošiem augu no dažādām pasaules valstīm. Svin ne tikai pašas augu mājas, bet arī augi, kas ēkās mituši no to pirmsākumiem un savā ziņā kļuvuši par vēstures lieciniekiem.

Augu māju kompleksa būvniecība tika uzsākta 1928. gadā, un jau jūnijā tajā tika iemūrēts pirmais pamatakmens. Lai gan pašlaik grūti pateikt, kurā no četrām augu mājām tas varētu būt, Botāniskā dārza darbinieki pieļauj, ka tas varētu atrasties kādā no sukulentu mājām.

Kompleksa būvniecība tika pabeigta vien pēc desmit gadiem, un tajā atradās vairākas mājas – palmu, ūdensaugu un orhideju, augu pavairošanas un izmēģinājumu māja, kā arī sukulentu un vēsā savienotājmāja. Līdz mūsdienām saglabājies augu māju komplekss – ikoniskā palmu māja, tropu māja, sukulentu siltumnīcas un pavairošanas māja, kuras arī visas kopā svin 90 gadu dzimšanas dienu. Gadu laikā komplekss piedzīvojis vizuālās pārmaiņas un vēsturiskus notikumus, katru dienu ticis aprūpēts ar desmitiem puķkopības entuziastu rūpīgu darbu un arī papildināts ar simtiem augu no dažādām pasaules valstīm.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!