Foto: Shutterstock
Ar mīlestību kopts zāliens ir skaists akcents jebkurā pagalmā, taču, laikam ejot, tas var palikt garlaicīgs, turklāt regulārie pļaušanas darbi kļūt par ļoti nomācošu rutīnu. Ja prāto, kā atsvaidzināt pagalma zonu, iespēju netrūkst – jāizvēlas vien savai gaumei un laikam atbilstošs risinājums.

Ziedu jūra puķudobēs

Viens no veidiem, kā aizpildīt tukšo zemes pleķīti, ir puķudobju izveidošana, tajās stādot vien tos augus, kas patiesi pašam iet pie sirds. Turklāt atceries – apkārtējo interesi raisīs ne vien augu sortiments, bet arī dobju dizains. Vari veidot klasiskas dobes, kuras korekti norobežotas ar ķieģeļu vai akmens "sētiņu", bet tikpat labi vari izveidot kotedžas cienīgu dārzu – daudz neformālāku un mežonīgāku, pagalmā radot īstu lauku sētas sajūtu, norādīts portālā "Houzz".

Tāpat atceries – dobes nebūt nenozīmē, ka tajās jāaug tikai puķēm. Vari vietu ierādīt arī lielākiem un mazākiem krūmiem, tiem apkārt apstādot arī pa kādai ēnu mīlošai papardei vai dekoratīvai graudzālei, kas radīs mežmalas izjūtu. Dobēs vari grupēt dažādus augus – vienā sastādi sīpolpuķes, savukārt citā – smaržīgās ziemcietes, kas dārzā sapulcēs tauriņus, bites un citus lidoņus. Savas ieceres un vēlmes svarīgi apsvērt vēl pirms došanās uz veikalu vai stādaudzētavām, lai mirkļa iespaidā nenopirktu pārāk daudz un nepiemērotus augus.

Lai vizuāli dobes padarītu interesantākas, veido tās nelīdzenas – ar uzbērumiem un nogāzēm, kā arī papildini ar lieliem laukakmeņiem vai citiem dekoriem. Tas dārzam piešķirs struktūru arī ziemas laikā.

Plusi. Dārzs būs unikāla telpa, kas atspoguļos tavu stilu un raksturu. Puķudobes ar plašu augu klāstu būs lielisks akcents piemājas teritorijai visa gada garumā.

Mīnusi. Dobju ierīkošana prasīs resursus – laiku, fizisku spēku un līdzekļus. Dārzam būs nepieciešams pastāvīgi veltīt laiku, lai to uzturētu, apkoptu un vajadzības gadījumā arī atjaunotu. Cik daudz rūpes dārzs prasīs, atkarīgs no izvēlētajiem augiem. Ikvienam augam nepieciešams ūdens, tādēļ īpaši sausās vietās un lielos dārzos jāapsver laistīšanas sistēmas iegāde.

Izmaksas. Tās sastādīs gan dobju izveide, gan augu iegāde, kā arī vajadzīgo darbarīku iegāde un augu laistīšana. Jāgatavojas, ka augu sortimentu var nākties papildināt katru gadu, kā arī iekārtas – zāles pļāvējs, laistīšanas sistēma – laika gaitā būs jāremontē vai jānomaina. Ja vēlies, lai dārza izveidē piedalās profesionālis, vari piesaistīt ainavu arhitektu, kas palīdzēs gan izveides, gan dārza uzturēšanas jautājumu risināšanā.

Augstās dobes

Glītas, praktiskas un funkcionālas – tādas ir augstās dobes. Un neizmantotais zāliens pagalmā var kļūt par vietu, kur tās iekārtot, lai audzētu dārzeņus, garšaugus un, jā, arī ziedus!

Puķu audzēšana blakus dārzeņiem augstās dobes ne vien padarīs vizuāli pievilcīgākas, bet sniegs arī savu labumu, jo gana daudzi augi ar savu specifisko smaržu atbaidīs kukaiņus un kaitēkļus. Lūk, šajā rakstā apkopoti augi, kas var palīdzēt viens otram.

Dārzeņiem augšanas sezonā lielākoties nepieciešamas vismaz sešas stundas pilnas saules gaismas, tādēļ rūpīgi apsver augsto dobju izvietojumu pagalmā. Tāpat jāņem vērā, ka, lai rudens pusē no augstajām dobēm iegūtu arī ražu, augiem vasaras laikā būs nepieciešama regulāra laistīšana. Galvenais ieteikums, kuru ievērot: netaisi augstās dobes pārāk platas, citādāk tās būs grūti sasniedzamas un apkopjamas.


Plusi. Savām rokām varēsi izaudzēt un ievākt iecienītākos dārzeņus un garšaugus, kā arī sagatavot krājumus ziemai. Turklāt gana daudz dārzeņi augšanas laikā izskatās visnotaļ dekoratīvi.

Mīnusi. Dārzam būs nepieciešama pastāvīga uzmanība, no pavasara līdz pat vēlam rudenim. Lielākā daļa kultūraugu ir viengadīgi, kas nozīmē, ka katru gadu process būs jāveic no jauna.

Izmaksas. Pavasarī izmaksas sastādīs sēklu un jaunstādu iegāde, kā arī substrāta sagatavošana augstajās dobēs. Vasaras laikā izmaksas sagādās augu mēslošana, laistīšana un aizsardzība pret kaitēkļiem un arī dzīvniekiem.

Viegli kopjams dārzs

Skaists dārzs, kuram jāvelta maz laika – drīzāk izklausās pēc pasakas, ne realitātes, vai ne? Protams, ieguldījumu prasa jebkurš dārzs, taču, izvēloties augus gudri, iespējams radīt zaļo oāzi, kurā vairāk laika varēsi pavadīt, baudot skaistumu, nevis nepārtraukti rušinoties.

Izvēloties augus, koncentrējies uz vietējām augu sugām – tās ir pielāgojušās dzīvei Latvijas klimatiskajos apstākļos, tādēļ spēs izdzīvot bez regulāras mēslošanas un laistīšanas. Tāpat dārza dizainā izmanto mūžzaļos augus, kas dārzam piešķirs struktūru visu cauru gadu. Dārza taciņām izvēlies segumu, kuru ir viegli kopt – betonu vai koka segumu.


Ja tomēr dārzā vēlies arī kādus eksotiskākus augus, tos grupē atsevišķā dobē – visi laistīšanas un mēslošanas darbi tad būs jāveic vienuviet.

Lai sev atvieglotu dzīvi, dobes noklāj ar mulču, kas veiks vairākas funkcijas – dārzs būs retāk jālaista, un arī ravēšanas darbi būs krietni mazāki. Kādi ir mulču veidi un kā izvēlēties savam dārzam īsto, atradīsi šajā rakstā.

Plusi. Šāds dārzs būs videi draudzīga un ekonomiska izvēle, kas pildīs arī dekoratīvu funkciju. Dārzā vairāk varēsi atpūsties, nevis strādāt. Lieliski piemērots risinājums aizņemtiem cilvēkiem.

Mīnusi. Laiku pa laikam dārzam būs jāvelta brīvais laiks, savukārt augu izvēle šādam dārzam būs ierobežota.

Izmaksas. Vislielākās izmaksas sastādīs dārza labiekārtošana un izveide.

Mežonīgas pļavas sajūtas

Perfekti iekopto mauriņu vari atsvaidzināt, tajā izveidojot mežonīgu ziedu pļavu, izmantojot tirdzniecības vietās pieejamos savvaļas augu sēklu maisījumus. Ziedu pļava būs dabai draudzīgs risinājums, turklāt kalpos gadiem ilgi, neprasot regulāru iesaistīšanos – ziedus nevajadzēs ne laistīt, ne mēslot, tikai vienreiz gadā nopļaut. Turklāt augi piesaistīs putnus, bites, tauriņus un citus kukaiņus un apputeksnētājus.

Foto: Shutterstock

Lai gan vislabāk šie dārzi izskatās lielākās teritorijās, savu "pļavu" iespējams izveidot par vienā dobē. Lai pļavu padarītu interesantāku, tās vidū izveido taciņu, kas aizvedīs līdz atpūtas zonai ar krēsliem – tur varēsi baudīt brīvos mirkļus gan vientulībā, gan ar ģimeni vai draugiem, klausoties putnu čalās un kukaiņu zumēšanā.

Plusi. Ziedu pļava būs ilgtspējīga izvēle, kas kļūs par dzīvotni arī putniem, bitēm, mazajiem dzīvnieciņiem un citām dzīvajām radībām. Savvaļas augi ir pielāgojušies Latvijas klimatiskajiem apstākļiem, tādēļ par tiem nebūs regulāri jārūpējas, turklāt šie augi ir izturīgi arī pret slimībām un kukaiņiem.

Mīnusi. Ierobežota augu izvēle. Laika gaitā dārzs tomēr ir jāatjauno, no jauna iesējot sugas, kas laika gaitā izzudušas. Pavasarī un rudenī pļava nebūs gaužām glīta.

Izmaksas. Šis projekts neprasīs lielas investīcijas – galvenās izmaksas prasīs sēklu maisījuma iegāde un augsnes sagatavošana.

Sava oāze atpūtai

Tiem, kas labāk vēlas zvilnēt saulītē ar grāmatu vai žurnālu klēpī, vislabākais risinājums būs terases izveide. Sāc ar seguma izvēli – veicot izvēli, piemēram, starp akmens, betona, bruģa, flīžu seguma, izvērtē arī to, kādu kopšanu materiāls pieprasīs ikdienā.


Terases izveide prasīs gan ievērojamus līdzekļus, gan laiku, tādēļ vispirms projekts jāizplāno no A līdz Z. Izplāno gan mēbeļu novietojumu, gan to, kā atpūtas zona vēl tiks izmantota – vai tajā būs paredzēta vieta arī ugunskuram vai āra virtuvei? Atbildes uz šiem jautājumiem palīdzēs saprast aptuvenās izmaksas.

Plusi. Ģimene vairāk laika vēlēsies pavadīt dārzā. Terasi vari izveidot vietās, kur augiem pagalmā netīk augt – zem lieliem kokiem, pārāk mitrās vai sausās vietās.


Mīnusi. Mainīgo laikapstākļu ietekmē dārza mēbeles var bojāties, tāpat savas rūpes prasīs ieklātā seguma uzturēšana. Ja atpūtas zonā izmantots bruģis vai akmeņi, jāgatavojas arī nezāļu ravēšanai.

Izmaksas. Sākotnējās izmaksas terases izveidē būs gana augstas, turklāt jāgatavojas, ka pēc gadiem var nākties nomainīt kā segumu, tā nolietotās dārza mēbeles.

Pašiem savs rotaļu un sporta laukums

Vēlies kaut ko aktīvāku? Izveido pats savu sporta laukumu, piemēram, badmintona laukumu ar basketbola grozu, vai rotaļu laukumu bērniem ar slidkalniņu un šūpolēm. Veidojot šādu zonu pagalmā, koncentrējies uz tādiem sporta veidiem, ar kuriem patiesi ikdienā nodarbosies.

Plusi. Zona aktivitātēm un sportam būšanu ārpus mājas padarīs vilinošāku, turklāt tas ir veids, kā mudināt ģimeni pavadīt vairāk laika kopā.


Mīnusi. Izmaksas šādu zonu ierīkošanai ir gana augstas, tādēļ vispirms vismaz septiņreiz vēlams izvērtēt, cik bieži šī pagalma zona realitātē tiks izmantota.

Izmaksas. Atkarībā no vēlmēm, arī nepieciešamie līdzekļi sportiskās zonas ierīkošanai var būt dažādi. Jāgatavojas ar pamata sagatavošanu un nepieciešamā inventāra iegādi, bet bērnu spēļu laukuma izveidei – ar atrakciju iegādes izmaksām vai nepieciešamo materiālu iegādi, lai tās uzbūvētu savām rokām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!