Foto: Shutterstock
Maija sākumā daba reibina ar savu smaržu. Īpaši spēcīgu saldenu aromātu rada apkārt ziedošās ievas, kas ierasti zied baltās ziedu kupenās. Taču arī sārto toņu piekritējiem ir iespēja savā dārzā iestādīt smaržīgo krūmu – ar sārtiem ziediem dekoratīvi dārza ainavā iekļausies parastā ieva 'Colorata'.

Vasarzaļais kokaugs 'Colorata' augstumā sasniedz no trim līdz sešiem metriem, platumā – aptuveni trīs metrus. Šī ievas šķirne ir salcietīga, taču piemērotākie augšanas apstākļi Latvijas klimatiskajās zonās ir rietumu, vidus, austrumu zona.

Labprāt augs un zels mēreni mitrā, auglīgā augsnē. Ievai patīk saulainas vietas, noēnojumu pacietīs, taču pavisam iespējams, ka, šādās vietās augot, neziedēs. Tā ir izturīga pret dūmgāzēm, bet to iecienījuši samērā daudz kaitēkļu.

'Colorata' šķirnei raksturīga melni violeta miza, lapas plaukstot ir tumši sarkanas, bet vēlāk krāsojas tumši zaļas, savukārt rudenī paliek koši sarkanas. Maijā un jūnijā priecē ar izteiksmīgi rozā ziediem.

Foto: Shutterstock

Ņem vērā, ka ievas dārzā laiku pa laikam vajadzētu apkopt, krūma vainagu veidojot tā, lai arī apakšējiem zariem piekļūst saule – tātad krūma augšdaļa jāveido šaurāka par apakšu. Pavasarī retini krūma vainagu, izgriežot bojātos, nokaltušos, aizlauztos, kā arī tos zarus, kuri traucē viens otram augt. Veciem un pāraugušiem krūmiem jāveic arī atjaunojošā apgriešana. Tās laikā tos nogriež, atstājot vien aptuveni 15 līdz 30 centimetrus garus zarus. Tad no snaudošajiem pumpuriem attīstīsies jauni zari un krūma vainags tiks veidots no jauna.

Pavasarī pēc apgriešanas darbiem krūmu var arī palutināt ar papildu barības vielām. Kokaugu mēslošanai var izmantot kā sadalījušos kūtsmēslus un kompostu, tā auglīgu augsni vai minerālmēslus.

Atceries, ka sausā un karstā laikā jālaista arī koki un krūmi. Taču ņem vērā, ka, lai no laistīšanas būtu rezultāts, augsni jālaista kārtīgi, vismaz 15 līdz 20 centimetru dziļumā.

Raksta tapšanā izmantota informācija no stādaudzētavu "Bulduri", "Sakstagals" mājaslapām un augu datubāzes un interaktīvās kartes "Smart Gardens".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!