Foto: Shutterstock

Sējas laiks lēnām sāk iekustēties, tāpēc der ne tikai sarūpēt sēklas un izejmateriālus sēšanai, bet der arī papildināt zināšanas par augiem. Šoreiz "Tavs Dārzs" ir izveidojis paprikas sēšanas padomu kolekciju, jo ir pēdējais laiks sēt papriku un arī asos piparus!

Sarunā ar "Tavs Dārzs" vairāki audzētāji februāra beigās atgādināja – pašlaik ir pēdējais laiks sēt papriku, jo tai ir ļoti garš attīstības periods. Dārzeņu šķirņu kolekcionārs Jānis Andersons jau papriku sasējis 8. februārī, kad bijusi īpaši labvēlīga diena paprikas sējai. Arī Dārzniecības "Neslinko" saimniece Elga Bražūne uzsvēra, ka ar steigu jāsēj paprika, turklāt pašlaik ir īstais brīdis arī aso piparu sējai. Audzētāja izveidojusi arī špikeri dārzkopjiem, kurā uzskaitītas 2020. gada labvēlīgākās sējas dienas dārzeņiem, kuriem uzturā lietojamais izaug virs zemes, proti, tie ir tomāti, gurķi, paprika utt. Sējas kalendāru vari aplūkot šeit.

Savukārt zemāk lūko noderīgus padomus ne tikai par paprikas sēšanu un audzēšanu, bet arī varēsi izlasīt asās paprikas audzēšanas gudrības un asākās šķirnes.

Pašam sava paprika: sēšanas un audzēšanas knifi brangai ražai

Foto: Shutterstock


Kā skaidro laikraksts "Latgales Laiks", paprikām ir raksturīgs ļoti garš attīstības periods, tāpēc to audzē no dēstiem.

Paprikas sēklas var sēt kastītēs vai atsevišķos podiņos. Jāņem arī svarīgs priekšnoteikums sēklu augšanai – tām jānodrošina optimāla gaisa temperatūra, kas būtu 24 līdz 26 grādu robežās. Kā uzsver "Latgales Laiks," paprikas stādu saknes atrodas tuvu augsnes virskārtai, tāpēc ir jābūt uzmanīgam ar laistīšanu. Tāpat jāatceras, ka paprikām ne visai patīk piķēšana jeb pārstādīšana, tāpēc sēklas uzreiz būtu ieteicams sēt palielākā podā vai traukā. Tur tās netraucēti varēs augt līdz pat brīdim, kad dēsts tiks pārstādīts siltumnīcā.

Lasīt vairāk

Soli tuvāk pavasarim jeb laiks sēt papriku


Pirms paprikas sēšanas svarīgi nodrošināt nepieciešamo substrātu, kas šajā gadījumā ir iegādājams dārzkopības veikalos. Izmanto substrātu, kas ir paredzēts sēšanai un piķēšanai vai dēstu audzēšanai. Jāizvēlas tieši šis speciālais substrāts, jo tas papildināts ar barības vielām un mikroelementiem, turklāt struktūra ir vienmērīga un atbilstoša dīgšanai, gaisa un mitruma apmaiņai. Speciālais substrāts arī attīra vidi no nezāļu sēklām un dažādiem kaitēkļiem, kas var rasties cita veida substrātā.

Lasīt vairāk

Sēšanas gudrības: aso piparu audzēšana un astoņas asākās šķirnes

Foto: Shutterstock


"Man ļoti garšo asie pipari pie dažādiem ēdieniem un konserviem. Kuri būtu paši asākie? Kāpēc dažreiz sēklas nesadīgst?" taujā Zigurds Lūznavā.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!