Foto: Shutterstock

Ķiploku audzēšana nav no tiem vieglākajiem darbiņiem dārzā – tie ne tikai īstajā brīdī ir jāiestāda, bet arī pareizi jāuzglabā, lai nesanāk tā, ka pavasara sākumā jādodas uz veikalu pēc ķiplokiem, jo paša audzētie ir sažuvuši un nederīgi maltītēm. Šoreiz "Tavs Dārzs" sarūpējis noderīgus rakstus par ziemas ķiplokiem, kurus var vēl paspēt iestādīt arī oktobrī.

Skaidrs ir viens – labas ķiploku ražas ieguvei nepieciešami vairāki priekšnoteikumi. Viens no tiem ir arī pareiza stādāmā materiāla izvēle, jo augsnē ir jāstāda labākās un veselīgākās daivas. Ja starp tām redzama pelēcīga apsarme – pelējums – ķiploki stādīšanai neder. Tāpat ne mazāk svarīgs aspekts ir stādīšanas vietas un augsnes izvēle, jo ķiploki viennozīmīgi pieprasa auglīgu augsni.

Kādi vēl knifiņi jāņem vērā ziemas ķiploku stādīšanā, lūko rakstā tālāk! Tur uzzināsi speciālistu un audzētāju ieteikumus stādīšanā, audzēšanā un arī novākšanā! Savukārt šajā rakstā vari izlasīt audzētājas Guntas Karitones pieredzes stāstu milzīgo ziloņķiploku audzēšanā, kuri, starp citu – arī ir jāstāda rudenī! To audzēšana, kā "Tavs Dārzs" pastāstīja Gunta, arī ir ļoti līdzīga mūsu ziemas ķiploku audzēšanai.

Viss par ziemas ķiplokiem – no stādīšanas līdz ražas novākšanai

Foto: Shutterstock


Izaudzēt ķiplokus nav nekāds nieka darbs – svarīgi tos īstajā laikā iestādīt un novākt, lai labi glabātos līdz pavasarim.

Pirms ķiploku stādīšanas augsni apar vai uzrok vismaz lāpstas dziļumā. Ja trūdvielu saturs ir neliels, vēlams iestrādāt kūtsmēslus (tiem jābūt tik labi satrūdējušiem, lai dārzkopim pašam nav nepatīkami bez cimdiem organisko mēslojumu paņemt rokās). Svaigus kūtsmēslus izmantot nedrīkst. Augsnes ielabošanai noder arī zāļu jeb t.s. melnā kūdra. Pamatmēslojumā rudenī dod kompleksos minerālmēslus aptuveni 50 gramu uz kvadrātmetru.

Ķiplokiem vajadzīga auglīga augsne. Smagā māla zemē, kā arī nabadzīgās smilšainās augsnēs ķiploki attīstās lēni un slikti nobriest. Vislabāk tie aug gaiscaurlaidīgā smilšmāla augsnē. Lai augsni uzturētu brīvu no slimībām, jācenšas strikti ievērot augu seku. Ķiploki ir gaismas prasīgi augi, tiem netīk noēnojums. Daļēji noēnoti, kad ķiploki stādīti starp citu augu rindām vai ļoti blīvā stādījumā, vai arī ieauguši nezālēs, sīpoli nevar normāli attīstīties, tāpēc samazinās raža.

Lasīt vairāk

Kas jāievēro ziemas ķiploku stādīšanā, lai tie nenopūtu

Foto: Shutterstock


Šogad lielākā daļa ķiploku sapuva. Pavasarī bija zaļi laksti, vēlāk tie sāka dzeltēt un sapuva. Kā sagatavot augsni rudens stādīšanai? Audzēju nevis tirdzniecībai, bet pašu patēriņam mazdārzā, vaicā Alberts no Valmieras.

Tā ir pagājušā gada vaina, dārzkopis, visticamāk, izmantojis inficētu stādāmo materiālu. Pērn ziemas ķiploku vākšanas laikā gandrīz katru dienu lija un piedevām bija ļoti augsts gaisa mitrums. Ja galviņas nebija labi izžuvušas, tajās izveidojās pelējums, ko daudzi nepamanīja stādot. Inficētie ķiploki pavasarī vēl izskatījās veselīgi, bet vasarā, kad sāka līņāt un laiks pieturējās auksts, tie arvien vairāk saslima, skaidro ķiploku kolekcionārs Gunārs Birznieks.

Stādīšanai izmanto labākos, veselīgākos ķiplokus, kam zvīņas nav saplaisājušas, jo starp plaisām var iekļūt dažādas slimības. Daivām jābūt spožām, nevis apsūbējušām. Ja starp tām redzama pelēcīga apsarme (pelējums), ķiploki stādīšanai neder.

Lasīt vairāk

Profesionāļa ieteikumi ziemas ķiploku stādīšanai un labai ražai

Foto: Shutterstock


Oktobra beigas ir īstais laiks ziemas ķiploku stādīšanai. Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) dārzkopji norāda – ar stādīšanu pārsteigties nevajag, ķiplokam jāpaspēj iesakņoties, bet – ne uzsākt augšanu. Lai veiksmīgāk iestādītu ziemas ķiplokus, LLKC Augkopības nodaļas vecākais dārzkopības speciālists Māris Narvils apkopojis padomus, kā šo darbu veikt efektīvāk.

Stādīšanai izvēlas tikai pilnīgi veselas daivas, kurām ir šķirnei raksturīga daivas miziņas krāsa. Novirzes no krāsojuma, kā arī jebkāda veida plankumi, iegrimumi, punkti norāda uz infekcijas klātbūtni, kas nozīmē, ka tās bez žēlastības jābrāķē. Iežūšanas pazīmes liecina par ērcītes klātbūtni, arī tās brāķē.

Parasti daivas veidojas vairākās kārtās tieši bezstumbra ķiplokiem, tāpēc stādīšanai izmanto tikai daivas no ārējās kārtas. Daivām ir vēlama sašķirošana arī pēc lieluma. Lai izvairītos no daivu izžūšanas, tās sadala tikai pirms pašas stādīšanas.

Stādīšanai paredzētās ķiploku galviņas pirms daivošanas divas diennaktis izsilda +32 oC gaisa temperatūrā.

Lasīt vairāk

Kaprīzo ķiploku audzēšana Latvijā: pamatlikumi veiksmīgai ražai

Foto: Shutterstock


Lai arī dārza darbi nule kā rimuši, ir īstais laiks ievākt informāciju, apgūt jaunas zināšanas, ko likt lietā pavasarī, kad gan jau nebūs laika prātot, bet vajadzēs jau rīkoties. ''Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs'' un Imants Missa apkopojis vērtīgu informāciju par ķiploku audzēšanu, nododot gadiem skolotās zināšanas interesentiem. Noderīgus padomus pēc pašu pieredzes sniedz arī uzņēmīgās audzētājas no ''Latvijas ķiploki'', lai ikvienam izdotos pierādīt, ka arī mūsu zemītē var izaudzēt prāvas ķiploku galviņas.

Lai Latvijā ķiploki pazīstami jau 700 gadus, tos joprojām ir grūti audzēt, tāpēc neatrast vietējo produkciju katrā veikalā un pat ne tirgū. Tomēr – kā tas nākas, ka ķiploki allaž bijuši latviešiem cieņā? Ja jau tie būtu tik grūti audzējami, diezin vai tie vispār parādītos kulinārajā mantojumā. Bet varbūt esam aizmirsuši vērtīgos padomus un priekšnoteikumus, lai izaudzētu pienācīgu ķiploku ražu?

Arī Imants Misa apkopotajā sējumā skaidro, ka dažādi autori aprakstījuši savu pieredzi ķiploku audzēšanā, bet praktisku izmantojamu rokasgrāmatu ir ļoti maz. Arī pasaulē šādu materiālu nav daudz, turklāt tur iegūstamā informācija nav pielāgota mūsu klimatiskajiem apstākļiem, tāpēc vislabāk konsultēties ar vietējiem speciālistiem un audzētājiem, kas ar padomiem neskoposies.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!