Foto: Shutterstock
Parastas "Wrigley's" košļenes, kas veikalā maksā centus, bija par iemeslu 21 cilvēka nāvei 1975. gada 10. martā Maskavā, Sokoļņiku arēnā. Todien arēnā notika spēle starp PSRS junioru hokeja izlasi un kanādiešu jauniešu komandu "Barrie Colts", kas spēles izskaņā un pēc spēles tribīnēs sāka mest košļājamo gumiju paciņas. Uz spēli sanākušie skatītāji, lielākoties skolnieki, metās košļenes ķert, jezga pārauga haosā, kas galu galā noslēdzās ar vairāku cilvēku bojāeju.

Līdz pat 1980. gadiem košļenes padomju bērniem bija praktiski neiegūstams kārums. Vairāk bija paveicies Maskavas un PSRS ostu pilsētu iedzīvotājiem, jo tur bija lielāka iespēja sastapt ārzemniekus, no kuriem varēja izdīkt vai iemainīt košļenes. Arī vairāki trimdas latvieši atceras, ka viena no pirmajam lietām, ar kuru, caur Maskavu ceļojot uz dzimteni, viņi sastapās PSRS galvaspilsētas ielās, bija košļenes diedelējoši bērni, kuri tūristu iecienītās vietās ātri pēc apģērba atpazina ārzemniekus un metās viņiem klāt.

Nelīdzēja ne padomju skolotāju stāsti, ka košļenes izraisa gastrītu un zarnu aizlipšanu, ne arī pionieru vadītāju sacerētie šausmu stāsti, ka ārzemnieku dalītajās košļājamās gumijās ir noslēptas žiletes, vai arī pats gardums ir saindēts. Padomju bērni visiem spēkiem centās tikt pie "aizliegtā augļa", un šis iemesls nospēlēja lielu lomu 1975. gada pavasarī Sokoļņiku arēnā.

1975. gada sākumā Kanādas Ontario provinces jauniešu hokeja komanda  "Barrie Colts" posās turnejā uz PSRS un meklēja sponsoru, raksta portāls "Eurosport".

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!