Foto: Latvijas armija

Latvija ir viena no valstīm, kas apzinās, cik svarīgi ir apturēt Krievijas agresiju un iespēju robežās sniedz palīdzību Ukrainai. Vislabākā atzinība par atbalstu ir Ukrainas panākumi kaujas laukā un pašu karavīru atsauksmes.

Latvija, kas Ukrainai ir sniegusi militāro atbalstu vairāk nekā 200 miljonu eiro apmērā, vasarā piegādāja Ukrainai sešas pašgājējhaubices M109 (M109A50e) un munīciju. Jau toreiz augustā Ukrainas aizsardzības ministrs Oleksijs Reznikovs rakstīja, ka Latvijas piegādātās sistēmas jau gūst panākumus kaujas laukā.

Labas atsauksmes par Latvijas nosūtītajām artilērijas sistēmām nāk arī no pašiem ukraiņu artilēristiem, savā "Facebook" kontā raksta viens no Ukrainā brīvprātīgi karojošajiem latviešiem Atvars Aniņš, kura vienības uzdevums bijis sargāt artilēristus Harkivas apgabala pretuzbrukuma laikā.

"Līdz 30 kilometru attālumā trāpa precīzi ar vienu vai diviem šāvieniem. Kur trāpa, tur 50 metru rādiusā visu nopļauj. Viena haubice ir īpaši precīza – latviešu mini HIMARS," ukraiņu artilēristu teikto atstāsta Aniņš.

"Pēc šo ieroču šāvieniem pie pretiniekiem paliek tikai klusums, vairs nav kam atbildēt. Un priekšējie mūsējie bez traucēkļiem brauc tālāk," viņš turpina.

"Zvans artilēristiem ir kā zvans stipram draugam, kurš vienmēr palīdz, ja atradīsies 30 kilometru rādiusā," secina latviešu karotājs.

Aniņa ierakstā arī atklāts, ka ukraiņu artilēristi M109 apmācību izgājuši Latvijā un ir sajūsmā par mūsu valsti.

Latvija 155 milimetru pašgājējhaubices iepirka no Austrijas. Šīs sistēmas šāviena attālums ir 22 kilometri ar standarta munīciju, savukārt ar uzlabotas darbības munīciju šāviena distances attālums ir 30 kilometri, skaidroja Aizsardzības ministrijā.

Haubice spēj atklāt uguni minūtes laikā no uzdevuma saņemšanas, kā arī pēc uguns uzdevuma veikšanas 30 sekunžu laikā atstāt uguns pozīciju. Pašgājējartilērijas sistēmā ir iebūvēta pusautomātiskā lādēšanas iekārta, inerciālā navigācijas sistēma, elektrosistēma un artilērijas uguns vadības sistēma.

Par to, kā pašgājējhaubice atšķiras no tanka, var lasīt šeit.

Latvija Ukrainai ir piegādājusi ieročus un individuālo ekipējumu, bezpilota lidaparātus, sausās pārtikas uzturdevas, munīciju, prettanku ieročus, kā arī pretgaisa raķetes "Stinger", liecina Aizsardzības ministrijas dati.

Vēstīts, ka Ukrainas spēki kopš septembra sākuma guvuši panākumus pret okupantiem. Ukraina par pretuzbrukuma sākumu Hersonas apgabalā paziņoja 29. augustā, taču vēlāk kļuva zināms, ka vērienīga operācija notiek arī Harkivas apgabalā, kur okupantu spēki īsā laikā padzīti no plašām teritorijām. Kopš septembra sākuma ir atbrīvoti vairāk nekā 6000 kvadrātkilometri Ukrainas teritorijas un Harkivas apgabalā atkarotas vairāk nekā 300 apdzīvotas vietas.

Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā ar raķešu apšaudēm, uzlidojumiem un sauszemes spēku ienākšanu sākās agrā 24. februāra rītā. Kā vienu no iebrukuma mērķiem Krievija sākotnēji minēja Ukrainas "denacifikāciju".

Okupanti Ukrainā cietuši smagus zaudējumus un tiek apsūdzēti apzinātā civiliedzīvotāju nogalināšanā, kā arī par citiem kara noziegumiem. Okupantu zvērības masveidā sāka nākt gaismā pēc tam, kad ukraiņi viņus padzina no Kijivas apkārtnes, piemēram, Bučas.

Krievijas attieksmi pret ukraiņiem, tostarp nogalinot un veidojot filtrācijas nometnes, raksturo šis "fašisma manifests", ko publicēja Kremļa propagandas ziņu aģentūra "RIA Novosti".

Kopumā karš Ukrainā turpinās kopš 2014. gada, kad Krievija okupēja Krimas pussalu un aizsāka karu Ukrainas austrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!