Foto: AFP/Scanpix

Sīrijas bēgļu skaits reģiona valstīs sasniedzis 270 000, lai gan oficiāli reģistrēti tikai 137 000, otrdien paziņojusi ANO Bēgļu jautājumu komisāra pārvalde, ziņo ārvalstu masu mediji.


Pēc ANO datiem, lielākais Sīrijas bēgļu skaits ir Jordānijā, kur kopš pagājušā gada marta ieradušies aptuveni 140 000 sīriešu. Vairāk nekā 50 000 no šiem bēgļiem saņem oficiālu palīdzību un aizsardzību, bet pārējie nav reģistrēti.  

Svētdien Jordānijas varas iestādes atvēruši jaunu nometni bēgļiem valsts ziemeļos. Tajā varēs uzturēties 10 000 cilvēku, taču nepieciešamības gadījumā nometnē varēs uzņemt pat 113 000 bēgļu.

Turcijā pašlaik ir aptuveni 70 000 Sīrijas bēgļu, no kuriem 44 00 ir iekļauti oficiālajos sarakstos. Pēdējo četru dienu laikā bēgļu skaits pieaudzis par diviem tūkstošiem, jo ieradušies bēgļi no pilsētas Alepo, kur notiek Sīrijas valdības armijas un opozīcijas kaujas.

Pēc ANO datiem Libānā atrodas 34 000 bēgļu, reģistrēti 31 600 cilvēki, bet Irākā - 11 500 bēgļi.

Aizvien vairāk sīriešu meklē patvērumu Alžīrā, kurp devušies no 10 līdz 25 tūkstošiem Sīrijas bēgļu.  

Vēl 1300 bēgļi jūlija reģistrēti Ēģiptē un 400 - Marokā.  

ANO aicina donorvalstis aktīvi finansēt fondu, no kura ANO sniedz palīdzību Sīrijas bēgļiem. Palīdzībai nepieciešami aptuveni 193 miljoni ASV dolāru (97 miljoni latu), pašlaik fonds saņēmis 33% no nepieciešamā.

Jau ziņots, ka Sīrijā  turpinās sadursmes starp armiju un opozīciju. Sīrijas valdība ar helihopteriem turpina apšaudīt Alepo rajonus. Pirmdien ziņots, ka armijai izdevies savā kontrolē pārņemt atsevišķus Alepo rajonus, caur kuriem tā tagad saņem papildspēkus.

Sīrijā jau kopš pagājušā  gada marta turpinās sacelšanās pret prezidenta Bašara al Asada režīmu, kas pārvērtusies plašā vardarbībā starp nemierniekiem un valdības spēkiem. Atbilstoši nevalstiskās organizācijas "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" datiem šajos nemieros gājuši bojā vairāk nekā 20 tūkstoši cilvēku, galvenokārt civiliedzīvotāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!