Foto: AP/Scanpix/LETA

Piektdien, 24. maijā, ANO Starptautiskās tiesas (ICJ) tiesneši lēma norīkot Izraēlu pārtraukt tās militāro operāciju Gazas joslas dienvidu pilsētā Rafāhā, ziņo medijs CNN.

"Izraēlai nekavējoties jāpārtrauc militārā ofensīva un jebkādas citas darbības Rafāhā, kas varētu ietekmēt palestīniešu grupas Gazā dzīves apstākļus, izraisot tās pilnīgu vai daļēju fizisku iznīcināšanu," lēmumu pamatojis ICJ tiesnesis Navafs Salams.

Hāgā bāzētā tiesa piektdien nāca klajā ar lēmumu, atsaucoties uz Dienvidāfrikas Republikas (DĀR) janvārī ierosināto lietu pret Izraēlu saistībā ar karu Gazā. DĀR to apsūdzēja genocīdā pret palestīniešiem.

Spriedumā tiesa norādīja, ka humānā situācija Gazā ir "vēl vairāk pasliktinājusies", kopš tiesa pēdējo reizi martā noteica pagaidu pasākumus: "Humāno situāciju [Gazas joslā] šobrīd var raksturot kā katastrofālu".

ICJ norādīja, ka līdz 18. maijam aptuveni 800 000 palestīniešu bijuši spiesti pamest Rafāhu pēc tam, kad Izraēla 7. maijā sāka militāro ofensīvu.

Izraēla bija brīdinājusi civiliedzīvotājus vairākās teritorijās evakuēties pirms tās militārās operācijas, tomēr ICJ norādīja, ka šie centieni nav "pietiekami, lai mazinātu milzīgo risku, kam palestīniešu iedzīvotāji ir pakļauti Izraēlas iebrukuma rezultātā".

Izraēla, atbildot tiesas lēmumam, paudusi, ka nav veikusi un neveiks tādas militārās darbības Rafāhā, kas pasliktinātu palestīniešu dzīves apstākļus, izraisot to pilnīgu vai daļēju fizisku iznīcināšanu.

Izraēla tiesas lēmumā minētās apsūdzības sauc par "nepatiesām un nežēlīgām" un apgalvo, ka tās darbības Gazā ir daļa no "taisnīga aizsardzības kara, lai likvidētu Hamas organizāciju un atbrīvotu mūsu ķīlniekus" pēc 7.oktobra terora uzbrukuma.

Paziņojumā teikts, ka Izraēla "turpinās centienus, lai ļautu humānajai palīdzībai iekļūt Gazas joslā" un "pēc iespējas samazinātu civiliedzīvotājiem nodarīto kaitējumu" Gazas joslā.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!