Foto: AP/Scanpix/LETA

Starptautiskās Krimināltiesas (SKT) prokurors Karims Kans pirmdien, 20. maijā, paziņojis par lēmumu pieprasīt aresta orderus Izraēlas un palestīniešu teroristu grupējuma "Hamās" līderiem.

Kans paziņojumā norādīja, ka pieci līderi tiek turēti aizdomās par iespējamiem kara noziegumiem un noziegumiem pret cilvēci, kas pastrādāti Izraēlā un Gazas joslā. Šo personu starpā ir Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu un aizsardzības ministrs Joavs Galants, kā arī trīs "Hamās" līderi – Jehja Sinvars, Mohameds Deifs un Ismails Hanija.

Apsūdzībās pret grupējuma "Hamās" līderiem pieminēti tādi noziegumi kā slepkavības, nolaupīšanas, izvarošanas un citi seksuālās vardarbības akti, spīdzināšana un citi noziegumi. "Atklātie noziegumi pret cilvēci bija daļa no plaši izplatītiem un sistemātiskiem "Hamās" un citu bruņotu grupējumu uzbrukumiem pret Izraēlas civiliedzīvotājiem. Daži no šiem uzbrukumiem, mūsuprāt, turpinās līdz pat šai dienai," paziņoja Kans.

Savukārt abi Izraēlas līderi apsūdzēti par Gazas "civiliedzīvotāju mērdēšanu badā kā karadarbības metodi", "apzinātu ciešanu vai ievainojumu radīšanu", apzinātās slepkavībās, tostarp bada izraisītās nāvēs, "apzinātā uzbrukumu vēršanā pret civiliedzīvotājiem", vajāšanā un citos noziegumos.

"Noziegumi pret cilvēci bija daļa no plaši izplatītiem un sistemātiskiem uzbrukumiem pret palestīniešu civiliedzīvotājiem," norādīja Kans, uzsverot, ka arī šie noziegumi joprojām turpinās.

Tāpat viņš norādīja, ka, lai gan Izraēlai ir tiesības aizsargāt savus civiliedzīvotājus no uzbrukumiem, tas neatbrīvo valsti no pienākuma ievērot starptautiskās tiesības.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!