Foto: AFP/Scanpix/LETA

Krievijas neatkarīgais laikraksts "Novaja gazeta" publicējis pilsoņu manifestu, kurā aicina nepieļaut prezidenta Vladimira Putina rosinātās izmaiņa konstitūcijā, kuru mērķis, kā uzskata autori, ir nodrošināt Putina valdīšanu līdz mūža galam.

Putins 15. janvārī izziņoja izmaiņas konstitūcijā, kuras nākamo dienu laikā jau tika izstrādātas un nonāca apspriešanai parlamentā. Starp iecerētajām izmaiņām ir paredzēts radīt arī jaunu Valsts padomi.

Eksperti un Kremļa kritiķi norāda, ka Putins ar šiem soļiem vēlas nodrošināt savas varas turpināšanos pēc 2024. gada, kad beidzas viņa pašreizējais prezidentūras termiņš. Viens no iespējamiem scenārijiem, ka Putins kļūst par Valsts padomes vadītāju.

23. janvārī publicētajā manifestā norādīts, ka pilsoņu acu priekšā notiek konstitucionālais apvērsums ar mērķi uz mūžu nodrošināt varu Putinam un viņa korumpētajam režīmam.

Šim nolūkam izdomāts nelikumīgi pārrakstīt konstitūciju, turklāt labojumi tika izstrādāti tikai piecās dienās, uzsver manifesta autori.

Daudziem ir pretenzijas pret pašreizējo Konstitūciju, taču pamatlikuma mainīšana tūlītēju politisko interešu vārdā sagrauj pēdējo institūtu, kas pasargā Krieviju no pilnīgas varas uzurpācijas, teikts dokumentā.

"Apvērsuma rīkotāji atceļ Krievijas starptautisko saistību prioritāti, iznīcina autonomas vietvaras, samazina varas dalījumu, pirmkārt jau tiesu neatkarību, nostiprinot pamatlikumā antikonstitucionālu varas praksi. Kā arī rada jaunu sabiedrības kontrolei nepakļautu varas orgānu – Valsts padomi," lasāms uzsaukumā.

Radot iespaidu par pārmaiņām, tiek piedāvāts konstitucionālais apvērsums, uzsver manifesta autori. Tieši tāpēc izmaiņas Konstitūcijā tiek virzītas lielā steigā ar dažādām manipulācijām un bez reālas sabiedriskās apspriešanas.

Referenduma vietā tiek piedāvāta neleģitīma "tautas nobalsošana", uzskata varas kritiķi.

"Krievijai ir nepieciešamas īstas pārmaiņas, nevis varas uzurpācija," uzsvērts dokumentā.

Pilnu manifesta tekstu var lasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!