Viens no zīmīgākajiem amerikāņu ieročiem, kurš Padomju-afgāņu kara laikā astoņdesmitajos gados nonāca Afganistānas modžahedu rīcībā, bija amerikāņu pretgaisa aizsardzības raķetes "Stinger".

Šis pasaulē slavenais un plaši izplatītais ierocis fiksēts virknē digitalizētajos Afgāņu Mediju resursu centra (AMRC) arhīva kadros no Padomju-afgāņu kara, kas sākas pirms 40 gadiem. Par kolekcijā atrodamo jau rakstījām te un šeit. Bet te par afgāņu bruņojumā esošajām prettanku raķetēm MILAN.

"Stinger" ir ASV izstrādāta pārnēsājamā pretgaisa aizsardzības sistēma (MANPADS), kas paredzēta lidojošu objektu notriekšanai. Bruņojumā "Stinger" sistēmas ieviestas jau astoņdesmito gadu sākumā un tiek izmantotas joprojām.

"Stinger" sistēmu pirmais iznāciens reālā militārā konfliktā notika 1982. gadā Folklenda salu karā. Taču viens no zināmākajiem piemēriem "Stinger" nozīmei mūsdienu konfliktos ir tieši Padomju-afgāņu karš. "Stinger" savā ziņā kļuva par šī konflikta simbolu, kas izmantots literatūrā un kino.

Amerikāņi, kas karā atbalstīja pret PSRS spēkiem karojošos modžahedus, astoņdesmito gadu vidū slepeni piegādāja kaujiniekiem simtiem "Stinger" raķešu.

Pēc atsevišķām aplēsēm, ar "Stinger" raķetēm kara laikā notriekta vairāk nekā puse no 451 PSRS zaudētā lidaparāta Afganistānā. Turklāt 79% no raidītajām raķetēm veiksmīgi likvidēja mērķi. Jāpiebilst, ka šie dati balstās pašu afgāņu kaujinieku ziņotajā. PSRS, kuras statistika arī nav uzskatāma par drošāko avotu, sniedza datus tikai par kopumā 35 zaudētām lidmašīnām un 63 helikopteriem.

Par to, cik ļoti "Stinger" raķetes mainīja kara gaitu un vai tās veicināja PSRS spēku izvešanu no Afganistānas, var diskutēt. Taču tas, ka "Stinger" mainīja kara taktiku, ir skaidrs. Padomju iznīcinātāji un helikopteri vairs nevarēja netraucēti darboties debesīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!