Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV eksprezidents Donalds Tramps mudinājis nule kā amatā pārvēlēto Floridas štata gubernatoru Ronu Desantisu necīnīties par Republikāniskās partijas nomināciju uz 2024. gada prezidenta vēlēšanām, raksta britu raidsabiedrība BBC.

Tramps apgalvoja, ka Desantisa kandidatūra radītu kaitējumu Republikāniskajai partijai. "Es domāju, ka viņš [Desantiss] pieļautu kļūdu [ja kandidētu]. Es domāju, ka [republikāņu vēlētāju] bāzei tas nepatiktu," telekanālam "Fox News" sacīja bijušais prezidents.

Tramps arī draudēja atklāt neglaimojošu informāciju par 44 gadus veco Floridas gubernatoru, nesniedzot sīkāku informāciju.

Naktī uz trešdienu pēc Latvijas laika ASV notika tā sauktās vidustermiņa vēlēšanas, kurās, kā liecina pašreizējie rezultāti, Republikāniskā partija atgūs vairākumu Kongresa Pārstāvju palātā, savukārt demokrāti, iespējams, varētu saglabāt vairākumu Senātā.

Līdzās cīņai par deputātu krēsliem Kongresā, notika arī štatu gubernatoru vēlēšanas. Desantiss pārliecinoši uzvarēja Floridas štatā, tādējādi nodrošinot sev vēl vienu termiņu šajā amatā. Jau vairākus gadus tiek prognozēts, ka viņš varētu kandidēt arī uz prezidenta amatu, kas nozīmētu stāšanos pretī Trampam cīņā par Republikāniskās partijas nomināciju.

Desantisa uzvara Floridā, visticamāk, kalpos kā vēl viens apliecinājums tam, ka šis politiķis ir gatavs cīņai arī par Baltā nama atslēgām, neraugoties uz faktu, ka Tramps joprojām ir ārkārtīgi populārs republikāņu vēlētāju vidū.

"Es nezinu, vai viņš kandidēs. Es domāju, ka, ja viņš kandidēs, viņš varētu sev nodarīt lielu kaitējumu. Es patiešām ticu, ka viņš varētu sev kaitēt," par Desantisu izteicās Tramps un piebilda: "Es nedomāju, ka tas[ Desantisa kandidatūra uz prezidenta amatu] nāktu par labu partijai."

Ja Desantiss paziņotu par kandidatūru prezidenta amatam, Tramps sacīja, ka atklās par viņu "tās lietas, kas nebūs īpaši glaimojošas - es par viņu zinu vairāk nekā jebkurš cits, izņemot, iespējams, viņa sievu". Viņš nesniedza sīkāku informāciju, taču Tramps jau iepriekš ir izteicis draudus publiskot kaitīgu informāciju par konkurentiem.

Vēlāk eksprezidents savu potenciālo pretinieku raksturoja kā "labu puisi" un noliedza, ka starp viņiem būtu bijis strīds.

Pats Tramps vēl nav paziņojis, ka kandidēs 2024. gada vēlēšanās, taču to nav arī noliedzis. Šonedēļ Tramps izteicās, ka viņam būs "ļoti liels paziņojums" 15. novembrī. Tiek uzskatīts, ka tieši šajā datumā viņš izziņos savus plānus par kandidatūru uz prezidenta amatu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!