Foto: AP/Scanpix/LETA
Pēc 1986. gadā notikušās Černobiļas atomelektrostacijas (AES) avārijas tika evakuēti iedzīvotāji no 30 kilometru zonas ap eksplodējušo kodolreaktoru. Atslepenoti Ukrainas PSR Valsts drošības komitejas (VDK) arhīva dokumenti atklāj, kā varasiestādēm problēmas sagādāja patvaļīgi avārijas zonā atgriezušies iemītnieki, uz kuriem neiedarbojās pat spēks, rupjība un lopu nogalināšana.

Informācija par katastrofas apmēriem un notiekošo Padomu Savienībā (PSRS) lielākoties bija slepena. Varasiestādes centās radīt PSRS labvēlīgu ainu un mazināt notikušās katastrofas ietekmi uz vidi un cilvēku veselību.

Ukrainā šogad klajā nākušais atslepenoto čekas dokumentu krājums "VDK Černobiļas dosjē" atklāj liecības par notiekošo saistībā ar AES avāriju. Iepriekš jau rakstījām, kā čekisti maldināja ārvalstu žurnālistus par situāciju valstī un novēroja tūristus un ārzemju studentus.

"Delfi" turpina pētīt krājumā publicētos dokumentus, šoreiz pievēršoties daļas cilvēku vēlmei patvaļīgi atgriezties uz dzīvi veselībai bīstamajā avārijas zonā.

Informācija par piesārņojuma patiesajiem apmēriem un ietekmi uz veselību – slepena

PSRS mediji par vērienīgo 1986. gada 26. martā notikušo kodolkatastrofu pirmo reizi ziņoja tikai 28. aprīļa vakarā, vien norādot, ka noticis "negadījums", un neieslīgstot detaļās. Arī turpmāk PSR iedzīvotāji nevarēja cerēt uz pilnīgu un patiesu katastrofas un tās seku likvidēšanas atainojumu varas kontrolētajos medijos.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!