Foto: EPA/Scanpix/LETA

ASV prezidents Džo Baidens atkārtoti paudis, ka Savienotās Valstis aizstāvēs Taivānu Ķīnas agresijas gadījumā, ziņo britu raidsabiedrība BBC.

Jautāts par to, vai ASV karavīri aizstāvētu salu, Baidens intervijā ar televīzijas kanālu CBS atbildēja: "Jā, ja notiktu bezprecedenta uzbrukums [Taivānai]."

Šie prezidenta izteikumi lika Baltajam namam precizēt, ka ASV īstenotā politika nav mainījusies. Vašingtona ilgu laiku ir saglabājusi "stratēģiskās neskaidrības" nostāju - tā oficiāli neapņemas aizstāvēt Taivānu, taču arī neizslēdz iespēju, ka varētu to darīt.

Oficiālā līmenī ASV īsteno tā saucamo "vienas Ķīnas" politiku, kas paredz, ka eksistē tikai viena Ķīnas valdība. Vašingtonai oficiālas diplomātiskās attiecības ir ar Pekinu, ne Taipeju. Vienlaikus ASV arī uztur ciešas attiecības ar Taivānu un pārdod tai ieročus saskaņā ar "Taivānas attiecību likumu", kas nosaka, ka Savienotajām Valstīm ir jānodrošina resursi, lai Taivāna spētu sevi aizstāvēt.

Pekina uzskata Taivānu par daļu savas teritorijas un asi kritizē ikvienu, kas jebkādā veidā atzīst salas suverenitāti.

Šī ir trešā reize kopš pagājušā gada oktobra, kad prezidents Baidens šķietami atkāpies no ASV oficiālās politikas pret Ķīnu. Taču svētdienas intervijā Baidens atkārtoti uzsvēra, ka ASV neveicina Taivānas neatkarību.

Pēdējo mēnešu laikā spriedze ASV-Ķīnas attiecībās saistībā ar Taivānas jautājumu ir pieaugusi. Augustā vizītē Taivānā ieradās ASV Pārstāvju palātas spīkere Nensija Pelosi. Ķīnu tas ļoti sadusmoja, un tā atbildēja uz šo vizīti, uzsākot plašas militārās mācības salas tuvumā.

Ķīna nav izslēgusi spēka pielietošanu, lai pakļautu Taivānu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!