Foto: AFP/Scanpix

Baltijas valstis ir ideālas sarunu partneres bijušajam padomju blokam, jo tām vēsturiski veidojusies izpratne par šo pasaules daļu, kas tagad jāizmanto Eiropas Savienības (ES) interesēs, tā piektdien Berlīnē tikšanās laikā ar Latvijas Valsts prezidentu Andri Bērziņu sacīja Vācijas prezidents Joahims Gauks.

Bērziņš Berlīnē tikās ar Gauku, lai stundu ilgā divpusējā sarunā apmainītos viedokļiem par ES aktualitātēm Latvijas prezidentūras ES Padomē laikā, kā arī par abu valstu redzējumu Eiropai un pasaulei aktuālo jautājumu kontekstā.

Tikšanās sākumā Bērziņš Gaukam pasniedza vēsturisku albumu "Terra Mariana. 1186-1888". "Sirsnīgi pateicos par šo dāsno un īsti karalisko dāvanu. Tā man ir nozīmīga arī personīgi, jo kristietības vēsture vienmēr ir mani interesējusi," sacīja Vācijas prezidents, kurš Bērziņam pasniedza "Nībelungu teikas" faksimila izdevumu.

Sākot sarunu, Vācijas prezidents novēlēja veiksmi Latvijai prezidentūras darbā un pauda visstingrāko Vācijas apņemšanos atbalstīt Latviju šajā laikā. Pateicoties par iespēju Latvijai šogad būt par Vācijas partnervalsti vērienīgajā "Zaļās nedēļas" izstādē, Bērziņš atzina, ka viņš šo pasaules mēroga izstādi redz arī kā labu iespēju dibināt ciešākus kontaktus starp valstīm un veicināt divpusējo sadarbību lauksaimniecībā un mežkopībā.

Savukārt, atbildot uz Vācijas prezidenta jautājumu par Latvijas iekšpolitisko situāciju pēc rudenī notikušajām vēlēšanām, prezidents sacīja, ka valdībā strādā ļoti pieredzējuši cilvēki, tādēļ nav nekāda pamata šaubām par Latvijas prezidentūras veiksmīgu norisi.

Vienlaikus Bērziņš vērsa uzmanību, ka Latvija jau iepriekš ir ļoti aktīvi gatavojusies prezidentūrai tieši Austrumu partnerības jautājumā, paplašinot divpusējās attiecības ne tikai ar šīm valstīm, bet arī ar Centrālāzijas valstīm, kas ir ne tikai ieguldījums Latvijas, bet arī visas ES ekonomiskajā attīstībā un jaunu noieta tirgu meklējumos.

Abi prezidenti bija vienisprātis, ka Austrumu partnerības politika jāvirza pārdomāti un nesasteigti, katrai no tās valstīm piemērojot individuālu pieeju, lai turpmāk izvairītos no kļūdām un neveiksmēm. Savukārt Gauks uzsvēra, ka Baltijas valstis ir ideālas sarunu partneres bijušajam padomju blokam, jo tām vēsturiski veidojusies izpratne par šo pasaules daļu, kas šobrīd jāizmanto ES interesēs.

"Galvenais, kas šīm valstīm ir jāsaprot, ir tas, ka jāpieņem lēmumi un jārīkojas pirmkārt pašām. Neviens cits no malas viņu vietā neko neizlems un neizdarīs," piebilda Bērziņš.

Pārrunājot situāciju Ukrainā, Bērziņš uzsvēra, ka apstāklis, kas jārisina primāri, lai varētu veidoties diplomātisks risinājums, ir karadarbības un cilvēku nogalināšanas pārtraukšana Ukrainā.

"Mums nav cita ceļa. Tas nebūs ne viegls, ne ātrs risinājums, bet mums tas ir jāpanāk," viņš sacīja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!