Foto: EPA/Scanpix/LETA

Baltkrievija, kas šonedēļ jau izraidīja Polijas konsulu Brestā, ceturtdien izraidījusi vēl divus poļu diplomātus, tādējādi reaģējot uz Varšavas lēmumu uz savstarpējības principa pamata izraidīt baltkrievu diplomātu.

Baltkrievijas Ārlietu ministrijas paziņojumā teikts, ka tas darīts "saistībā ar pārmērīgo, asimetrisko un destruktīvo Polijas reakciju".

Ministrija piebildusi, ka Minska nemaina savu lēmumu izraidīt Polijas konsulu Brestā Ježiju Timofejuku, jo tas piedalījies pasākumā antikomunistiskās pretestības kustības cīnītāju piemiņai.

Reaģējot uz Timofejuka izraidīšanu, Polija trešdien paziņoja par Baltkrievijas diplomāta izraidīšanu.

"Pēc Baltkrievijas varasiestāžu nedraudzīgā un nepamatotā soļa Polija par nevēlamu personu pasludinājusi diplomātu Baltkrievijas vēstniecībā Varšavā," paziņoja Polijas ārlietu ministra vietnieks Marcins Pšidačs.

Baltkrievija Timofejuku izraidīja otrdien.

Kā norādīja Baltkrievijas Ārlietu ministrija, Timofejuks 28.februārī Brestā apmeklējis "neoficiālu pasākumu", kurā piedalījušies "ar Poliju saistītu nevalstisko un jaunatnes organizāciju pārstāvji".

Polija kopš 2011.gada ik gadu 1.martā piemin tā dēvētos "ar lāstu apkrautos karavīrus" jeb tos antikomunistiskās pretestības cīnītājus, kas turpināja bruņotu cīņu par savas valsts neatkarību arī pēc Otrā pasaules kara.

Termins "ar lāstu apkrautie karavīri" izvēlēts tāpēc, ka PSRS uzspiestais un balstītais komunistiskais marionešu režīms viņus savulaik centās attēlot kā "nodevējus, bandītus, fašistus un naidīgus elementus", kuri jāiznīcina.

Vēsturnieki lēš, ka antikomunistiskajā pagrīdē, kas turpināja aktīvu cīņu līdz pagājušā gadsimta piecdesmito gadu vidum, iesaistījās vairāk nekā 200 000 poļu, no kuriem 20 000 tieši piedalījās bruņotajā pretestības kustībā. 8600 pagrīdnieki krita, 5000 tika piespriesti nāves sodi, bet vēl 20 000 mira koncentrācijas nometnēs.

Pēdējais zināmais "ar lāstu apkrautais karavīrs" krita 1963.gadā, iekļūstot komunistiskā režīma drošības dienestu izliktā slēpnī.

Attiecības starp Varšavu un autoritāro Minskas režīmu jau sen ir saspīlētas, taču tās īpaši saasinājušās kopš Baltkrievijā sākušies protesti pret 9.augustā notikušo prezidenta vēlēšanu rezultātu viltošanu.

Polija sniegusi patvērumu arī daudziem baltkrievu opozīcijas aktīvistiem, kas bijuši spiesti pamest dzimteni, lai glābtos no arvien nežēlīgākā režīma represijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!