Foto: EPA/LETA

Šobrīd nav nepieciešamības evakuēt Ziemeļkorejā izvietoto septiņu Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu vēstniecību darbiniekus, trešdien pavēstīja bloka augstākā pārstāve ārlietu Ketrina Eštone.


"Mēs spriežam, ka situācija Ziemeļkorejā neattaisno ES diplomātisko misiju evakuēšanu vai pārvietošanu," skaidroja Eštones preses sekretārs, piebilstot, ka, pēc Briseles atzinuma, pašreiz nav vajadzības evakuēt ES diplomātus arī no Dienvidkorejas.

Zviedrijas vēstniecība Phenjanā par šo Briseles nostāju trešdien visu Ziemeļkorejā pārstāvēto ES dalībvalstu vārdā informējusi Ziemeļkorejas Ārlietu ministriju.

Vēstniecības Ziemeļkorejā ir septiņām ES dalībvalstīm - Lielbritānijai, Bulgārijai, Čehijai, Vācijai, Polijai, Rumānijai un Zviedrijai.

Spriedze Korejas pussalā pakāpeniski pieaugusi, kopš Ziemeļkoreja decembrī izmēģināja tāla darbības rādiusa raķeti, bet februārī veica savu trešo kodolizmēģinājumu.

Otrdien Ziemeļkoreja brīdināja Dienvidkorejā dzīvojošos ārvalstniekus apsvērt evakuācijas iespēju, norādot uz risku, ka Korejas pussalā varētu izcelties "termiskais kodolkarš".

Savukārt pagājušajā nedēļā Ziemeļkoreja nosūtīja vēstuli vairākām Eiropas valstīm, brīdinot, ka pēc 10.aprīļa tā nevarēs garantēt Phenjanā esošo ārvalstu vēstniecību drošību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!