Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Eiropas Savienības (ES) valstis izstrādājušas kopīgas vadlīnijas, lai panāktu lielāku skaidrību un paredzamību par brīvas pārvietošanās ierobežojumiem ES iekšienē Covid-19 pandēmijas dēļ, portālu "Delfi" informēja Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā.

Covid-19 pandēmijas dēļ ES iedzīvotāji ir saskārušies ar daudziem atšķirīgiem noteikumiem un procedūrām un neskaidru informāciju par rīcību ceļošanas gadījumā starp dažādam valstīm. Otrdien dalībvalstis ir panākušas vienošanos, kā risināt šo problēmu un atvieglot ceļošanu, teikts paziņojumā.

Viens no tiesiski nesaistošās vienošanās punktiem paredz vienotas epidemioloģiskās kartes izveidi ar saskaņotiem krāsu kodiem balstoties uz kopīgiem kritērijiem, kuras datus paredzēts atjaunot katru nedēļu.

Dalībvalstis joprojām pašas var lemt par ierobežojošiem pasākumiem, taču tiek aicinātas savlaicīgi un skaidri nodrošināt iedzīvotājus ar informāciju par to, kas viņiem jādara un kādi ierobežojumi ir spēkā. Dalībvalstīs arī vienojās par testu savstarpējo atzīšanu.

Visa informācija par ceļošanu Eiropas Savienībā būs pieejama platformā "Re-open EU", kurā būs arī saite uz Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra regulāri publicēto kopīgo karti.

Attiecībā uz jebkādiem brīvas pārvietošanās ierobežojumiem dalībvalstīm pēc iespējas agrāk pirms jaunu pasākumu stāšanās spēkā būtu jāsniedz skaidra, visaptveroša un laicīga informācija, tostarp par visām saistītajām prasībām (piemēram, negatīviem Covid‑19 infekcijas testiem vai pasažiera lokalizēšanas veidlapām), kā arī par pasākumiem, kas piemērojami ceļotājiem, kuri ceļo no augstāka riska apgabaliem.

Parasti šī informācija būtu jāpublicē 24 stundas pirms pasākumu stāšanās spēkā, ņemot vērā, ka epidemioloģiskās ārkārtas situācijās ir vajadzīga zināma elastība. Šī informācija tiks izklāstīta arī tīmekļa platformā "Re-open EU".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!