Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Baltkrievijā uz valstī svinamās Uzvaras dienas militāro parādi 9. maijā Minskā aicina doties studentus, pretī solot priekšrocības sesijas kārtošanā vai naudu, atsaucoties uz studentu teikto, ziņo portāls "Currenttime".

Pasaules Veselības organizācijas (PVO) rekomendācijas un augošais ar Covid-19 saslimušo iedzīvotāju skaits nav pārliecinājis Baltkrievijas prezidentu Aleksandru Lukašenko atteikties no tradicionālās 9. maija parādes rīkošanas.

Viņš iepriekš apgalvoja, ka no parādes atteikties nedrīkst un ka "tūkstoši un tūkstoši" ļaužu vēlas, lai tā notiktu.

Prezidents arī ir norādījis, ka uz parādi nevienu vilkt ar varu nav nepieciešams, jo gribētāju ierasties tāpat ir pietiekami daudz. Tomēr Minskas augstskolu studenti stāsta, ka viņiem tiek piedāvāts doties uz parādi apmaiņā pret palīdzību mācībās un naudu, raksta "Currenttime".

Pārsvarā šādu piedāvājumu no augstskolas puses saņēmuši pirmo kursu studenti.

Minskā parādes norises vietā jau uzstādītas tribīnes skatītājiem un vakaros mēģinājumu dēļ pilsētā ierobežota transporta satiksme. 9. maijā tiek plānots arī svētku salūts.

"Tādus pasākumus var rīkot tikai, ja esi pašnāvnieks," medijs citē kādu Minskas iedzīvotāju, "Lūk, mums prezidents ir pašnāvnieks. Un viņa drošībnieki ir pašnāvnieki. Lai rīko paši sev parādi, bet normāliem cilvēkiem to nevajag."

Politologs Aleksandrs Klaskovskis skaidro, ka neatteikšanās no svētku parādes Lukašenko varētu būt iespēja "apspēlēt" Kremļa saimnieku Vladimiru Putinu, kurš no ikgadējā pasākuma koronavīrusa izplatības dēļ nolēma atteikties.

"Lukašenko ne reizi vien ir teicis, kādam Maskavā niez nagi privatizēt lielo uzvaru," medijs citē Klaskovski.

Saskaņā ar oficiālajiem Baltkrievijas sniegtajiem datiem valstī līdz šim konstatēti vairāk nekā 20 tūkstoši Covid-19 gadījumi, un 116 cilvēki miruši.

Baltkrievijā oficiāli nav noteikta karantīna un dažādi ierobežojošie pasākumi. Aprīļa beigās Pasaules Veselības organizācija (PVO) Baltkrievijai rekomendēja noteikt karantīnas režīmu un atcelt visus masu pasākumus.

Lukašenko šos ieteikumus noraidīja, piebilstot, ka PVO ir "daudz politikas" un cilvēkiem labāk uzticēties savas valsts valdībai.

Baltkrievija no savas teritorijas 6. maijā arī izraidījusi Krievijas žurnālistu, kurš gatavoja sižetu par Covid-19 izplatību Baltkrievijā.

25. aprīlī Baltkrievijā notika ikgadējā sestdienas talka, tajā piedalījās arī pats prezidents.

Covid-19 pandēmiju Lukašenko ir nodēvējis par psihozi un ir uzsvēris, ka Baltkrievijā neviens nav nomiris un nemirs no Covid-19 – viņaprāt, visi upuri ir mirušu no citām slimībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!