Foto: Reuters/Scanpix/LETA/DELFI

Trīsdesmitsestajā podkāsta "Eiropas diena" epizodē pievēršamies diviem tematiem, kas izskanēja Eiropas Komisijas priekšsēdētājas Urzulas fon der Leienas uzrunā par stāvokli Eiropas Savienībā – programmai ALMA un plāniem Eiropā ar jaunu jaudu attīstīt mikroshēmu ražošanu.

Jauniešiem Eiropas Savienībā būs pieejama jauna programma – ALMA. Tā būs līdzīga jau zināmajai Erasmus programmai, taču studējošo vietā galvenais fokuss būs uz jauniešiem, kuri nemācās un nestrādā. Par to, kā šāda programma vērtējama, runāju ar Eiropas Parlamenta deputāti Daci Melbārdi.

Lai cīnītos ar globālu pusvadītāju deficītu, plānots izveidot modernu Eiropas mikroshēmu ekosistēmu, kas ļaus ar jaunu jaudu attīstīt mikročipu ražošanu Eiropā. Ambiciozais mērķis izpelnījies gan atzinību, gan skepsi. Viedokli par to vaicāju Latvijas Auto asociācijas prezidentam Andrim Kulbergam.

Līdzās šiem tematiem podkāstā runājam arī par viendzimuma pāru tiesībām Eiropas Savienībā, Eiropas Savienības stratēģiju demokrātijas veicināšanai Krievijā un Kremļa kritiķa Alekseja Navaļnija nominēšanu akadēmiķa Andreja Saharova vārdā nosauktajai cilvēktiesību balvai.
Iknedēļas podkāsts "Eiropas diena" top sadarbībā ar Eiropas Parlamentu. Klausieties podkāstu "Eiropas diena" šeit.


DELFI redakcijas veidotos podkāstus vari klausīties arī "Podbean", "Spotify", "Apple Podcasts" un "Google Podcasts".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!