Foto: EPA/AFP/Scanpix/LETA/DELFI

Divdesmit trešā podkāsta "Eiropas diena" sērijā padziļināti pievēršamies diviem tematiem – Eiropas Komisijas (EK) mudinājumam beidzot Šengenas zonā uzņemt četras Eiropas Savienības (ES) valstis – Rumāniju, Bulgāriju, Kipru un Horvātiju – , kā arī idejai par ģeopolitiski spēcīgu Eiropu.

Eiropas Parlaments nupat apstiprināja budžetu Globālās Eiropas fondam turpmākajiem septiņiem gadiem. Attīstības valstīm, kā arī ģeogrāfiski tuvajiem Eiropas reģioniem un kandidātvalstīm tas atvēlēs iespaidīgus 79,5 miljardus eiro, lai tādējādi stiprinātu ar tām sadarbību. Šis ir efektīvs un pārbaudīts eiropeiskas maigās varas instruments, taču nepietiekams ģeopolitiski jaudīgās Eiropas, kādu solīja EK, tostarp bloka augstais pārstāvis ārlietās Žuzeps Borels, izveidei.

Savukārt Latvijas Ārpolitikas institūta direktora vietnieku un pētnieku Kārli Bukovski aicināju komentēt EK pamudinājumu paplašināt Šengenas zonu. To jau sen gaida prasības izpildījušās kandidātvalstis, bet bremzē vairākas ES valstis, kuras pašas ir daļa no Šengenas zonas.

Vēl podkāstā pieskaramies Dānijas migrācijas likumu izmaiņām, G7 valstu līderu vienprātībai, ka, sekojot Eiropas piemēram, jāmeklē veidi, kā aplikt ar nodokli piesārņojošākos ražotājus tīrākai nākotnei un eiroparlamentāriešu atbalstam dzīvnieku audzēšanas sprostos aizliegumam.

Iknedēļas podkāsts "Eiropas diena" top sadarbībā ar Eiropas Parlamentu. Klausieties podkāstu "Eiropas diena" šeit.

DELFI redakcijas veidotos podkāstus vari klausīties arī "Podbean", "Spotify", "Apple Podcasts" un "Google Podcasts".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!