Foto: AP/Scanpix/LETA

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm jāgatavojas, ka "Brexit" process jeb Lielbritānijas aiziešana no ES varētu noslēgties bez vienota līguma, atsaucoties uz EK transporta departamenta amatpersonu teikto dalībvalstu diplomātiem, raksta "Politico".

Attiecīgi 27 dalībvalstis aicinātas būt gatavas gadījumam, ja Lielbritānija līdz nākamā gada 29. martam, kad viņiem jāpamet ES, nespēs ar bloku vienoties par izstāšanās līgumu. Lai gan "Brexit" sarunās panākta vienošanās par 21 mēnesi ilgu pārejas periodu, tas būs spēkā tikai kā daļa no lielāka visaptveroša izstāšanās līguma.

Attiecīgi, ja līgums, kurš iekļauj arī aviācijas nozares vienošanos, netiek noslēgts, lidojumus starp Lielbritāniju un bloku ir tūlītēji jāpārtrauc, jo vairs nebūs spēkā ES izsniegtās aviācijas atļaujas un Lielbritānijas aviokompāniju lidmašīnas līdz ar to zaudēs iespēju nolaisties ES valstīs. Lielbritānija arī tūlītēji pārtrauks būt Eiropas Aviācijas drošības aģentūras biedrs, kas sertificē lidaparātus un izsniedz lidošanai ES nepieciešamās atļaujas, raksta medijs.

Lielākās pārmaiņas, kam aicinātas sagatavoties lidostas, varētu skart gaisa kravu pārvadājumi. Patlaban daudzas preces ES sākotnēji nonāk Lielbritānijā, bet pēc tam tiek pārvestas uz citām valstīm, kur muita tās vairs nepārbauda. Savukārt šo funkciju izpildīšanai lidostām atkarībā no to kapacitātes varētu nākties paplašināt infrastruktūru un pieņemt jaunus darbiniekus.

Par lēno progresu "Brexit" procesa pārrunās un faktiski neesošajām diskusijām aviācijas nozarē Apvienotās Karalistes valdību iepriekš jau brīdinājusi "Airbus". Eiropas lielākais aviācijas nozares rūpnieks vērsis uzmanību, ka kompānijai ir pārāk bīstami turpināt darbību Lielbritānijā, jo līguma nenoslēgšanas gadījumā tā katru nedēļu piedzīvos aptuveni miljardu eiro zaudējumus.

Komisija pēdējo mēnešu laikā līdzīgi brīdinājusi un aicinājusi gatavoties ar līguma nenoslēgšanu dažādu nozaru pārstāvjus, skaidrojot, kā viņu darbu varētu ietekmēt Lielbritānijas vēlme aiziet no ES.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!