Eiropas Komisija (EK) nosūtījusi oficiālu brīdinājumu Berlīnei par Vācijas Konstitucionālās tiesas spriedumu, kas bija vērsts pret Eiropas Centrālās bankas (ECB) obligāciju uzpirkšanas programmu.

Vācijas Konstitucionālā tiesa 2020.gada maijā secināja, ka ECB obligāciju uzpirkšanas programma daļēji ir pretrunā ar Vācijas konstitūciju, apšaubot Eiropas Savienības (ES) tiesību normu prioritāti pār nacionālajām tiesību normām.

ES Tiesa tolaik paziņoja, ka šis Vācijas Konstitucionālās tiesas spriedums apdraud ES tiesisko kārtību.

Šodien EK pavēstīja, ka nosūtījusi Berlīnei oficiālu vēstuli, kurā norādīts, ka Vācijas Konstitucionālās tiesas spriedums rada nopietnu precedentu gan pašas Vācijas Konstitucionālās tiesas darbībai nākotnē, gan citu ES dalībvalstu konstitucionālajām tiesām un tribunāliem.

Brīdinājuma vēstule ir pirmais solis, kas jāsper, lai EK varētu iesūdzēt dalībvalsti ES Tiesā.

"ES ir un paliek kopiena, kas balstīta uz tiesībām, un pēdējais vārds par ES tiesību normām vienmēr tiek izteikts Luksemburgā," žurnālistiem Briselē norādīja EK preses pārstāvis Kristians Vīgands.

Vācijas Konstitucionālās tiesas spriedums bija pirmā reize, kad tā nostājusies pret ES Tiesas lēmumiem.

Vācijas Konstitucionālās tiesas spriedumam var būt bīstamas sekas, brīdināja Vīgands.

Šī lieta var ietekmēt arī citas ES valstis.

Piemēram, Polija atsakās ievērot ES Tiesas lēmumu par ogļraktuvju "KWB Turów" slēgšanu, jo uzskata, ka šis lēmums ir nesamērīgs un nav savienojams ar ES pamatprincipiem.

Vācijai ir divi mēneši laika, lai atbildētu uz EK vēstuli. EK teorētiski var iesūdzēt Vāciju ES Tiesā, kas var piemērot Vācijai sodanaudu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!