Foto: AFP/Scanpix

Eiropas Savienība (ES) piektdien brīdinājusi Lielbritāniju, ka tai paliek arvien mazāk laika, lai panāktu vienošanos par "Breksitu".

Tiekoties bez Lielbritānijas premjerministres Terēzas Mejas, pārējo ES dalībvalstu līderi Briseles samita otrajā dienā pieprasīja lielāku skaidrību par Londonas vēlmēm "Breksita" sakarā.

Londona cer līdz oktobrim panākt vienošanos par izstāšanos no ES un nosacījumiem turpmākajām attiecībām ar ES tirdzniecības un drošības jomās. Paredzēts, ka Lielbritānija izstāsies no ES 2019. gada 29. martā.

Eiropas Komisijas (EK) "Breksita" sarunu delegācijas vadītājs Mišels Barnjē sacīja, ka ir panākts progress, taču joprojām pastāv nopietnas viedokļu atšķirības par to, kā izvairīties no "stingrās robežas" atjaunošanās starp Lielbritānijai piederošo Ziemeļīriju un Īriju.

Barnjē pauda cerību, ka nākamais dokuments no Londonas saturēs reālistiskus ierosinājumus turpmākajām sarunām.

"Taču ļaujiet atgādināt, ka laika ir maz. Mēs vēlamies vienošanos un strādājam pie tās, bet laika ir maz," uzsvēra Barnjē.

Viņš uzaicināja britu sarunvedējus nākamo pirmdien atgriezties Briselē.

Dodoties prom no samita pēc ilgajām sarunām par migrāciju, Meja piektdien agri no rīta apliecināja, ka vēlas, lai "Breksita" sarunas uzņem tempu.

"Mēs esam gatavi pastiprināt un paātrināt sarunu gaitu, es vēlos to sagaidīt arī no Eiropas Komisijas un Eiropas Savienības," paziņoja Meja.

ES līderu samits Briselē sākotnēji tika uzlūkots kā svarīgs pagrieziena punkts "Breksita" procesā, taču šis jautājums tika nobīdīts malā progresa trūkuma un migrācijas jautājumu domstarpību dēļ.

Samita noslēguma dokumentā 27 ES dalībvalstu līderi, izņemot Meju, pauduši bažas, ka Īrijas jautājumā vēl nav panākts nekāds vērā ņemams progress.

Līderi aicina ES dalībvalstis aktīvāk gatavoties visiem iespējamajiem iznākumiem visos līmeņos.

Lielbritānija ir paziņojusi, ka izstāsies no sarunām, ja tai neizdosies panākt sev labvēlīgu vienošanos, taču norādījusi, ka cer uz vienošanos.

Savukārt eksperti uzskata, ka Lielbritānija patiesībā ir slikti sagatavojusies "Breksitam" bez vienošanās ar ES.

Sarunas nonākušas strupceļā jautājumā par Īrijas robežu.

Londona vēlas aiziet no ES muitas ūnijas un vienotā tirgus, bet vēl nav paskaidrojusi, kā tā domā izvairīties no "stingrās robežas" atjaunošanās starp Ziemeļīriju un Īriju.

Īrijas premjerministrs Leo Varadkars ceturtdien samitā pauda sarūgtinājumu par progresa trūkumu un brīdināja, ka Lielbritānijai jābūt gatavai uz kompromisiem.

"Jebkuras attiecības, kas nākotnē pastāvēs starp ES un Lielbritāniju, nebūs starp pilnīgi vienlīdzīgām pusēm," norādīja premjers.

Meja vēlas panākt tirdzniecības vienošanos ar ES pēc "Breksita", taču vēl nav izklāstījusi detaļas, premjeres valdībai nespējot vienoties par to, cik ciešas attiecības nākotnē veidot ar ES.

Savukārt Brisele brīdinājusi Lielbritāniju, ka tā nevarēs saglabāt pieeju ES kopīgajai policijas datubāzei un institūcijām.

Samita vakariņās ceturtdien Meja aicināja pārējos līderus saplēst noteikumu grāmatu un apsvērt, kas ir ES un Lielbritānijas pilsoņu interesēs, ja runa ir par drošību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!