Foto: AFP/Scanpix/LETA
Eiropas Savienības (ES) augstākais pārstāvis ārlietās un drošības politikā Žozeps Borreljs ceturtdien atzinīgi novērtējis Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijas (OPCW) ziņojumu, kurā Sīrijas valdība vainota uzbrukumos ar indīgām vielām, un paziņoja, ka ES ir gatava apsvērt jaunu sankciju piemērošanai Damaskai.

OPCW trešdien pirmo reizi konkrēti vainoja Sīrijas valdību uzbrukumos ar indīgām vielām, apgalvojot, ka prezidenta Bašara al Asada režīms 2017.gadā trīs reizes pielietojis zarīnu un hloru.

Borreljs 27 ES dalībvalstu vārdā atzinīgi novērtēja OPCW ziņojumu un norādīja, ka ziņojuma secinājumi rada lielas bažas.

Viņš uzsvēra, ka tie, kas atbildīgi ar ķīmisko ieroču izmantošanu, ir jāsauc pie atbildības.

OPCW ziņojumā nav identificēta precīza rīkojumu ķēde, kas noveda pie uzbrukumiem, bet uzsvērts, ka rīkojumi acīmredzami nākuši no Sīrijas militārās pavēlniecības augstākajām struktūrām.

Ziņojums tiks iesniegts ANO, kas citu starpā lems, vai tam sekos kāda reakcija.

Borreljs sacīja, ka ES ir gatava apsvērt sankciju paplašināšanu pret Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmu.

"Eiropas Savienība jau agrāk ir piemērojusi ierobežojumus augsta līmeņa Sīrijas amatpersonām un zinātniekiem par viņu lomu ķīmisko ieroču attīstīšanā un izmantošanā un ir gatava apsvērt tālāku pasākumu īstenošanu," paziņoja Borreljs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!