Foto: EPA/Scanpix/LETA

Eiropas Savienības (ES) tirdzniecības komisārs Fils Hogans (attēlā) paziņojis, ka Eiropas Komisija (EK) palīdzēs Francijai tās strīdā ar Vašingtonu par digitālo nodokli, kas skar ASV informācijas milžus "Google" un "Facebook", vēsta portāls "Politico".

Tas nozīmē, ka Vašingtonas strīds ar Parīzi var pārvērsties ASV strīdā ar visu ES, atzīmē medijs.

"Eiropas Komisija būs kopā ar Franciju un visām pārējām dalībvalstīm, kuras vēlas ieviest digitālo nodokli tālu esošām kompānijām," Hogans paziņoja prese konferencē pēc tikšanās ar Francijas finanšu ministru Bruno Le Marī.

EK izvērtēs visas rīcības iespējas, ja ASV ieviesīs kādus muitas tarifus, viņš papildināja.

Francija ir pirmā no ES valstīm, kas ieviesusi digitālo nodokli, ko atbalsta ne visas dalībvalstis. Savukārt Vašingtona par to ir draudējusi uzlikt 100% muitas nodevu Francijas precēm, uzskatot, ka digitālais nodoklis diskriminē ASV tehnoloģiju kompānijas.

Francija digitālo nodokli ieviesa 2019. gada jūlijā. Tas paredz 3% digitālo pakalpojumu nodokli kompānijām ar vairāk nekā 750 miljoniem globālajiem ienākumu, no kuriem 25 miljoni gūti Francijā. Tas galvenokārt skar ASV informācijas tehnoloģiju firmas "Facebook" un "Google".

Janvārī digitālo nodokli ievieš arī Itālija un Austrija. Aprīlī to ieviesīs Lielbritānija, kura plāno ES bloku pamest janvāra beigās.

Ideja ieviest digitālo nodokli radusies tāpēc, ka pasaulē pieaug digitālās ekonomikas īpatsvars, taču šīs kompānijas bieži strādā pārrobežu līmenī un nemaksā nodokļus tādā pašā apmērā kā tradicionālie uzņēmumi un nemaksā valstīm, kurās gūst peļņu.

Piemēram, tādi interneta milži kā "Google" un "Facebook" pārņem lielu daļu reklāmas tirgus un naudas, kas iepriekš palika attiecīgajās valstīs un no kuras tika maksāti nodokļi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!