Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Īru policijas spēki, kurus valstī pazīst kā "Garda Siochana" jeb "kārtības sargus" ceturtdien aizvadījuši pūļa savaldīšanas mācības, liecina ziņu aģentūras "Reuters" fotogrāfa uzņemtie attēli.

Mācības aizvadītas Īrijas Republikas Bruņoto spēku bāzē pie Gormanstaunas, aptuveni 60 kilometrus uz dienvidiem no starpvalstu robežas ar Apvienotās Karalistes Ziemeļīrijas provinci. Tajās viena daļa tiesībsargu tēlojuši nevaldāmus protestētājus, bet daļa – trenējusies viņus savaldīt.

"Protestētāji" policistiem uzbrukuši ar beisbola nūjām, Molotova kokteiļiem un bruģakmeņiem, gluži kā tas mēdz notikt īstās sadursmēs. Savukārt kārtības sargi apguvuši dažādus pūļa savaldīšanas taktikas elementus, papildus izmantojot arī dūmu granātas, asaru gāzes baloniņus un stekus.

Iepriekš izskanējusi informācija, ka gadījumā, ja "Brexit" noslēgsies bez vienošanās, pie robežas ar Lielbritānijas kontrolē esošo Ziemeļīriju varētu tikt izvietoti ap 600 Īrijas policistu. Īrijas-Ziemeļīrijas robeža ir kļuvusi par vienu no centrālajiem jautājumiem visā "Brexit" procesā. Izskanējis, ka arī Lielbritānija apmācot vairākus simtus policistu, lai vajadzības gadījumā tos varētu nosūtīt uz abu valstu robežu, lai palīdzētu izvairīties no potenciālām nekārtībām, kuras varētu radīt bezvienošanās "Brexit".

Nedz ES, nedz Lielbritānija nevēlas, lai starp Īriju un Ziemeļīriju tiktu atjaunota regulēta robeža. Tam par iemeslu kalpo vairāku desmitgažu ilgie konflikti starp unionistiem – cilvēkiem, kuri Ziemeļīriju vēlējās redzēt Apvienotās Karalistes sastāvā, un nacionālistiem – viņi vēlējās, lai Ziemeļīrija ietilpst Īrijas Republikas sastāvā.

Konfliktu izdevās noslēgt 1998. gadā, kad abas puses parakstīja "Lielās piektdienas" vienošanos. Tā paredzēja drošības pārbaudes punktu noņemšanu no Īrijas-Ziemeļīrijas robežas. Pastāv bažas, ka Lielbritānijas aiziešana no ES bez vienošanās varētu uzplēst vecas rētas un veicināt jauna saspīlējuma izveidošanos.

Pagaidām nav skaidrības, vai Lielbritānija ES pametīs 29. martā ar noslēgtu līgumu. Apvienotā Karaliste lūgusi ES atlikt 29. martā paredzēto "Brexit" uz trīs mēnešiem, tas ir, līdz 30. jūnijam, bet arī šādam scenārijam jāsaņem visu pārējo 27 bloka dalībvalstu atbalsts.

Ja ES akcepts netiks saņemts, un Lielbritānijas parlaments neapstiprinās panākto ES-Lielbritānijas līgumu, 29. martā Lielbritānijai draud izstāšanās bez līguma, kas nozīmētu tās un ES jebkādas sadarbības tūlītēju izbeigšanu.

Lai tas nenotiktu, Eiropas Parlamentā pagājušajā nedēļā pieņemtas garantijas esošo līgumu noteikumu daļējai pagaidu saglabāšanai līdz galēja risinājuma atrašanai. Tomēr arī šis scenārijs vēl jāapstiprina visām dalībvalstīm un Lielbritānijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!