Itālijas galvaspilsētā Romā apskatei piektdien atvērts kādreizējā Itālijas diktatora Benito Musolīni pazemes bunkurs, kur duče Otrā pasaules kara laikā slēpies no sabiedroto gaisa uzlidojumiem.

Bunkurs atrodas neoklasicisma stilā celtajā "Villa Torlonia", ko Musolīni izmantoja par rezidenci savas diktatūras laikā no 1925. līdz 1943. gadam. Pirms Musolīni fašistiskās varas villā dzīvoja ievērojamā Torlonia dzimta. Tagad ēka ir Romas īpašums un tajā izveidots muzejs, vēsta aģentūra AP.

Villas teritorijā ir pavisam divi pazemes bunkuri, kas tagad pieejami apskatei. Pirmais, sākoties karam, 1940. gadā ātri uzcelts villas vīna pagrabos. Savukārt laika posmā starp 1942. un 1943. gadu uzcelts vēl viens pazemes patvērums.

Benito Musolīni pēc Itālijas neveiksmēm karā, kurā Roma bija Vācijas sabiedrotā, 1943. gadā arestēja un nogādāja uz viesnīcu tālu kalnos. No gūsta viņu atbrīvoja vācu karavīri, kuri pārņēma pilnīgu kontroli pār valsti.

Karam tuvojoties beigām, Musolīni plānoja bēgt uz Šveici. Tomēr 1945. gada 27. aprīlī viņu noķēra partizāni. Jau nākamajā dienā duči nošāva un vēlāk aiz kājām pakāra pie "Esso" degvielas uzpildes stacijas Milānā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!