Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ceturtdien, 7. decembrī, Lielbritānijas jūras kara flotes sastāvā svinīgi tika uzņemts jaunākais, modernākais un līdz šim dārgākais bāzes karakuģis "Queen Elizabeth", svinīgo uzņemšanas ceremoniju apmeklējot pašai Anglijas karalienei, vēsta ārzemju mediji.

Svinīgajā ceremonijā piedalījās gandrīz četri tūkstoši viesu, un tā notika jūras kara bāzē Portsmūtā. 91 gadus vecajai karalienei tika izbūvēts īpašs lifts, lai Elizabete II varētu ērti nokļūt uz karakuģa klāja, kur sveica kuģa apkalpi.

"Būdams jaudīgākais un kaujasspējīgākais kuģis, virs kura plīvojis jūras kara floes karogs, tas turpmākos gadus un desmitgades demonstrēs mūsu valsts izlēmību starptautiskajā arēnā," savā uzrunā teica Elizabete II. "Kā Jūras kara spēku virsnieka meita, sieva un māte, es apzinos, cik unikāli ir uzdevumi, ko jums uztic valsts, un es vienmēr esmu cienījusi savu īpašo saikni ar "Queen Elizabeth", tās apkalpi un viņu ģimenēm."

Karakuģa būvniecība ilga gandrīz astoņus gadus un izmaksāja 3,1 miljardus mārciņu. Tā garums ir 280 metri, platums 73 metri, augstums 65 metri. Kuģis var nest līdz 40 reaktīvajām kaujas lidmašīnām un 1600 cilvēku lieku ekipāžu.

Kad "Queen Elizabeth" pameta dokus, tur uzreiz sāka komplektēt otru bāzes kuģi "Prince of Wales", kura iesvētīšana plānota 2018. gada 8. septembrī, bet uzņemšana jūras kara spēkos – 2019. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!