Foto: AFP/Scanpix
Francijas karavīri gatavojas pirmajai nozīmīgajai sauszemes kaujai ar Mali islāmistu nemierniekiem, bruņumašīnu kolonnas izbraukušas no galvaspilsētas Bamako, vēsta raidsabiedrība BBC.

Aptuveni 30 bruņutransportieru kolonna otrdien devusies uz  350 kilometru tālo Diabali pilsētu, kuru pirmdien sagrāba islāmistu kaujinieki, norāda BBC. Trešdien palīgā frančiem ieradīšoties arī pirmās Rietumāfrikas valstu spēku vienības. BBC korespondents no Mali ziņo, ka atsevišķās vietās pie ceļa pulcējas cilvēki, kas māja karavīriem ar rokām.


Jau kopš piektdienas Franču spēki veic aviācijas uzlidojumus, lai palīdzētu Mali valdībai apturēt islāmistu kaujinieku grupējumus, kuri kontrolē valsts ziemeļu teritorijas un virzījās galvaspilsētas Bamako virzienā.

Ofensīva piespieda nemierniekus atkāpties no nozīmīgajām Timbuktu un Gao pilsētām, tomēr pirmdien tie sagrāba Diabali pilsētu. Kaujinieku pozīcijas reģionā turpina apšaudīt franču aviācija, norāda BBC.

Francijas aizsardzības ministrs Žans Īvs Ledriāns atzīst, ka Mali spēki pie Diabali cīnās ar labi bruņotiem nemierniekiem, kas nepadodas. Tāpat ministrs noraidīja iepriekš Mali spēku paziņoto, ka tie ir atguvuši Konnas pilsētu.

BBC skaidro, ka Mali un franču spēkiem ir jāiegūst kontrole gan pār Diabali, gan Konnas pilsētu, lai operācija virzītos uz priekšu. Pašlaik mali ir aptuveni 800 franču karavīru, norāda BBC.

Jau vēstīts, ka  tuvāko dienu laikā Mali solīja ierasties Rietumāfrikas ekonomiskās kopienas (ECOWAS) spēki, kas darbosies saskaņā ar ANO rezolūciju. Paredzams, ka tie būs 3300 vīru lieli. Savukārt Francija savu karavīru skaitu valstī solīja palielināt līdz 2500.

Francijas piektdien sākto militāro intervenci, lai apturētu islāmistu virzīšanos uz galvaspilsētu, pirmdien vienbalsīgi atbalstīja ANO drošības padome.

Pēc martā notikušā valsts apvērsuma, islāmisti un tuaregu nemiernieki, izmantojot jukas, iekaroja valsts ziemeļus. Vēlāk islāmistu un tuaregu alianse izjuka. Islāmisti ieņēma šīs teritorijas galvenās pilsētas, ieviesa brutālu šariata versiju un iznīcināja senas svētnīcas Timbuktu pilsētā, izpelnoties starptautisku sašutumu, atsaucoties uz aģentūru BNS, jau vēstīja "Delfi".

Pagājušajā nedēļā islāmistu grupējums "Ansar Dine" sāka virzīties tālāk uz dienvidiem un ieņēma nozīmīgo Konnas pilsētu. Francijas iejaukšanās konfliktā savā bijušajā kolonijā daudziem bija pārsteigums, norāda BBC.

ANO drošības padome decembrī pilnvaroja Rietumāfrikas valstu bruņotos spēkus uzsākt cīņu pret ar "Al Qaeda" saistītajiem Mali islāmistiem. Tomēr operāciju paredzēts sākt ne ātrāk kā septembrī. Tas deva iespēju islāmistiem turpināt uzbrukumu.

Atsaucoties uz aģentūru BNS, "Delfi" jau vēstīja, ka Mali pagaidu prezidents Dionkunda Traore ceturtdien ANO lūdza Francijas prezidentam Fransuā Olandam militāru palīdzību, kas palīdzētu apturēt islāmistu nemiernieku virzīšanos uz priekšu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!