Foto: AP/Scanpix

Četri no pieciem Grieķijas jaunajiem migrantu reģistrācijas centriem jau ir "gatavi darboties un uzņemt bēgļus", otrdien paziņoja aizsardzības ministrs Pans Kammens.

Četri jau gatavie centri tiks atvērti Lesbas, Hijas, Leras un Samas salās, kas mēģina tikt galā ar nemitīgo migrantu pieplūdumu no tuvumā esošās Turcijas.

Piektais centrs Kosas salā būs gatavs "piecu dienu laikā", sacīja ministrs reportieriem Atēnās. Kosas mērs un vietējie iedzīvotāji ir stingri pret šāda centra atvēršanu, bažījoties par tā negatīvu ietekmi uz tūrisma industriju.

Rajonā, kas Kosas salā izraudzīts migrantu reģistrācijas centra jeb "karstās vietas" ("hotspot") būvniecībai, februāra pirmajā nedēļā sadursmēs ar nemieru apspiešanas policiju tika ievainoti trīs vietējie iedzīvotāji. Starp ievainotajiem bija žurnālists, kurš atspoguļoja šo demonstrāciju un vēlāk tika aizturēts. Grieķijas valdība reaģēja uz šīm sadursmēm, nosūtot uz Kosu nemieru apspiešanas policijas papildspēkus.

Pakļaujoties Eiropas Savienības (ES) spiedienam uzlabot migrantu kontroli uz Grieķijas jūras robežas ar Turciju, Grieķijas valdība bija solījusi līdz februāra vidum pabeigt migrantu reģistrācijas centru būvniecību piecās salās, tai skaitā Kosā.

Lesbas, Leras, Samas un Hijas salas pieņēma šo izaicinājumu, bet Kosas varas iestādes jau no sākuma bija pret, uzstājot, ka migrantu ilgtermiņa klātbūtne kaitēs tūrisma industrijai, kas ir Kosas galvenais ienākumu avots.

Kosas amatpersonas ir ierosinājušas izveidot iestādi migrantu reģistrācijai ar nosacījumu, ka migranti uzreiz pēc reģistrācijas atstātu šo salu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!