Foto: AP/Scanpix/LETA

Grieķija plāno ievērojami paplašināt žogu uz robežas ar Turciju un centīsies iegūt no Eiropas Savienības (ES) finansiālu palīdzību šī projekta īstenošanai, paziņojušas Grieķijas varasiestādes.

Grieķijas migrācijas ministrs Notis Mitarakis paziņoja, ka tērauda žogs tiks pagarināts no 40 kilometriem līdz 120 kilometriem. Būvdarbus plānots sākt šogad.

"Tas ir valdības lēmums paplašināt robežas mūri, un mēs esam pieprasījuši Eiropas finansējumu," svētdien intervijā radiostacijai netālu no Atēnām paziņoja Mitarakis. Pirmdien viņš publicēja intervijas audio ierakstu sociālajos tīklos.

Mitarakis nesniedza sīkāku informāciju par plānotajām projekta izmaksām.

Grieķija ir apsūdzējusi Turciju, ka tā migrāciju padarījusi par instrumentu, lai izdarītu spiedienu uz ES valstīm. Ankara šos apgalvojumus noraida un uzsver, ka ir uzņēmusies neproporcionāli lielu slogu, ielaižot valstī aptuveni četrus miljonus bēgļu, no kuriem vairums ir no pilsoņkaru plosītās Sīrijas.

Pagājušajā gadā 12 valstis, ieskaitot Grieķiju, pieprasīja ES finansējumu robežu žogiem, kas pašreiz tiek finansēti no valstu budžetiem.

Eiropas Komisija (EK) pašreiz nemaksā par žogu celtniecību uz bloka ārējām robežām, norādot, ka tas atņemtu finansējumu citām ar migrāciju saistītām aktivitātēm, tai skaitā ES robežu aizsardzības aģentūrai "Frontex".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!