Foto: Reuters/Scanpix/LETA

"Es ticu ukraiņiem," runājot par kara gaitu Ukrainā vairākkārt uzsver ASV valsts sekretāra vietniece Džesika Lūisa, kuras viens no būtiskākajiem uzdevumiem šobrīd ir koordinēt ASV valsts departamenta un sabiedroto ieroču piegādes.

Viesnīcas "Latvija" vestibilā, kur esam norunājuši tikšanos, cauri dodas pārsvarā vasarīgi ģērbušies atpūtnieki un panciska paskata meitenes ar nākamā dienā gaidāmā praida atribūtiku. Lūisa un viņas pavadoņi ģērbušies kontrastējoši klasiski lietišķi. Smaids un vieglums, ar kādu augstā ASV ierēdne komentē brutālo karadarbību, tikmēr uzsver viņas iedziļināšanos detaļās un pārliecību par atrašanos pareizajā pusē.

Jautāta, kāpēc pēc ASV militārās rūpniecības izstādes atklāšanas Parīzē un tikšanās ar Ukrainas atbalstītāju valstu kontaktgrupu Briselē viņa ieradusies tieši Latvijā, Lūisa atzīmē, ka jutusi nepieciešamību apmeklēt vienu no nozīmīgākajiem Ukrainas atbalstītājiem šajā laikā. Valsts sekretāra vietniece politiski militāro lietu jautājumos atzīmē, ka Latvijas sniegtā palīdzība bija ļoti agrīna un proporcionāli ir vērienīga. Ņemot vērā tepat blakus noritošo karu un Latvijas drošības nozares vajadzības, Lūisa vēlējusies nepastarpināti runāt ar Latvijas amatpersonām Ārlietu un Aizsardzības ministrijās.

Jūs koordinējat bruņojuma piegādi Ukrainai starp Eiropas sabiedrotajiem. Kādu lomu Latvija līdz šim ir spēlējusi šajā ziņā?

Latvija bijusi līderis. Tā ir rādījusi piemēru citiem. ASV kopš kara sākuma līdz šim Ukrainai ir sniegusi atbalstu 5,6 miljardu ASV dolāru vērtībā gan no mūsu pašu ieroču krājumiem, gan citā formātā. Šajā laikā esam redzējuši, ka aptuveni 40 valstis, kuru vidū ir arī Latvija, ir iesaistījušās programmā, ar mūsu piekrišanu nododot ASV ražotu ekipējumu Ukrainai. Latvija šajā ziņā ir spēlējusi ļoti nozīmīgu lomu jau kopš paša sākuma. Jo vairāk valstis iesaistās, jo vairāk tas pamudina iesaistīties vēl citas valstis.

Vēl viens process, ko mēs šajā laikā novērojam ir, ka, piemēram, Polija, Ukrainai nododot savus tankus, pretī sagaida iespēju atjaunot savu tanku krājumu ar līdzvērtīgiem vai labākiem ieročiem. Vai Latvija arī prasa šāda veida atbalstu?

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!