Pasaulē labi zināmā un pretrunīgi vērtētā zviedru klimata aktīviste Grēta Tūnberga Kahovkas hidroelektrostacijas (HES) katastrofu Ukrainā ir nosaukusi par ekocīdu un aicina par to saukt Krieviju pie atbildības.

Tūnberga savā "Twitter" kontā publicējusi kadrus ar sagrauto spēkstaciju un pavadtekstu.

"Šis ekocīds kā Krievijas neizprovocētā pilna mēroga iebrukuma Ukrainā turpinājums ir vēl viena zvērība, par kuru pasaulei trūkst vārdu. Mūsu acis atkal ir pievērstas Krievijai, kura ir jāsauc pie atbildības par saviem noziegumiem," raksta aktīviste.

Grēta Tūnberga slavena kļuva ar savām protesta akcijām, paužot nostāju klimata jautājumos. 2019. gadā viņa kļuva par līdz šim pašu jaunāko gada cilvēku žurnāla "Time" vērtējumā. Pašlaik Tūnberga ir 20 gadus veca. Viņa regulāri uzstājas starptautiskos pasākumos.

Vēstīts, ka 6. jūnijā tika pārrauts Kahovkas HES dambis un Ukraina notikušajā vaino Krieviju, kas aizsprostu esot uzspridzinājusi.

Tā rezultātā izraisīta ekoloģiskās katastrofa un appludināta virkne apdzīvoto vietu abos Dņepras krastos. Labo krastu kontrolē Ukraina, bet kreisajā saimnieko okupanti, kuriem pārmesta cilvēku pamešana likteņa varā.

Zem ūdens nonākušas noliktavas ar ķimikālijām, bet ūdenskrātuves līmeņa krišanās nozīmē nefunkcionējošas apūdeņošanas sistēmas lauksaimniecības zemēm. Tāpart bažas rada Zaporižjas AES dzesēšanas sistēmu rezervuāru līmeņa nodrošināšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!