Foto: EPA/Scanpix/LETA

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis trešdien paziņoja, ka ir šokēts par ANO un Sarkanā Krusta palīdzības trūkumu pēc Krievijas īstenotās Kahovkas HES aizsprosta iznīcināšanas.

"To tur nav," Zelenskis sacīja intervijā Vācijas laikrakstam "Bild". "Esmu šokēts, jo uzskatu, ka tie ir spēki, kuriem tur jābūt, lai glābtu cilvēku dzīvības," viņš piebilda.

Frontes tuvumā esošā aizsprosta saspridzināšanas dēļ ir applūduši desmitiem ciemu un daļa Hersonas pilsētas, izraisot bailes par humāno katastrofu. Amatpersonas ir paziņojušas, ka tūkstošiem cilvēku būs jāatstāj savas mājas, un daudzi to jau dara pašu spēkiem.

Zelenskis intervijā arī pateica, ka šajā katastrofā "ir miruši cilvēki un dzīvnieki". "No applūdušo namu jumtiem cilvēki redz garām peldam noslīkušus cilvēkus," sacīja Zelenskis.

Viņš arī sacīja, ka ir grūti evakuēt cilvēkus no Krievijas okupētās Hersonas apgabala daļas. "Kad mūsu spēki mēģina viņus izvest, uz tiem no attāluma šauj okupanti," piebilda Zelenskis.

Prezidents sacīja, ka pirms gada ir dalījies izlūkošanas informācijā ar Ukrainas starptautiskajiem partneriem, parādot uzbrukuma šim aizsprostam risku.

"Mēs dalījāmies šajā informācijā ar mūsu partneriem, un viņi visi atzina, ka ir ļoti augsts šī aizsprosta uzspridzināšanas risks," teica Zelenskis.

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs paziņoja, ka ceturtdien vadīs ārkārtas koordinācijas komisijas sanāksmi ar Ukrainu par Kahovkas HES aizsprosta "katastrofālo iznīcināšanu".

Francija ir solījusi nosūtīt palīdzību Ukrainai.

Pastiprinās mīnu radītie draudi

Ukrainas Kahovkas HES aizsprosta iznīcināšana ievērojami apgrūtinās mīnu atrašanās vietu noteikšanu plūdu skartajā reģionā, trešdien brīdinājis Sarkanais Krusts.

"Mēs zinājām, kur ir apdraudējums. Tagad mēs nezinām. Mēs zinām tikai to, ka tās ir kaut kur lejup pa straumi," sacīja Starptautiskās Sarkanā Krusta komitejas Ieroču piesārņojuma nodaļas vadītājs Ēriks Tollefsens.

"Tas rada lielas bažas, jo tas ietekmēs ne tikai iedzīvotājus, bet arī visus tos, kas nāk palīgā," viņš piebilda.

Starptautiskā Sarkanā Krusta komiteja vairākus mēnešus palīdzēja Ukrainai atmīnēšanas operācijās, kartējot un marķējot mīnu laukus, kā arī nodrošinot apmācību un aprīkojumu, sacīja Tollefsens.

"Tagad tas viss ir aizskalots," viņš norādīja.

Tollefsens skaidroja, ka pretkājnieku un prettanku mīnas, piemēram, TM-57, tagad būs izkliedētas nezināmās vietās.

Frontes tuvumā esošā Kahovkas HES aizsprosta saspridzināšanas dēļ ir applūduši desmitiem ciemu un daļa Hersonas pilsētas, izraisot bailes par humāno katastrofu.

ANO jau otrdien brīdināja par riskiem, kas saistīti ar mīnām.

Starptautiskā Sarkanā Krusta komiteja norādīja, ka plūdu ūdeņi mīnas nesabojās un nedeaktivizēs, kas nozīmē, ka tās var radīt draudus vēl gadu desmitiem ilgi.

Lejpus aizsprosta Hersonas apgabalā ir daudz tā dēvēto aizsardzības mīnu lauku, ko izveidojušas karojošās puses. Parasti tie ir ļoti blīvi nomīnēti, sacīja Tollefsens.

Starptautiskā Sarkanā Krusta komiteja nezina, cik mīnas varētu būt nogremdētas vai izskalotas plūdu ūdeņos.

"Konfliktā iesaistītās puses nav paziņojušas nekādu skaitu (..). Mēs tikai zinām, ka to skaits ir milzīgs," sacīja Tollefsens.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!