Foto: Imago Images/Scanpix/LETA

Karalis Čārlzs III, kurš piektdien uzstājās ar pirmo uzrunu sabiedrībai, godināja savas mātes, mūžībā aizgājušās Lielbritānijas karalienes Elizabetes II piemiņu, sakot, ka viņa bijusi "iedvesma un piemērs" gan viņam, gan viņa ģimenei, raksta britu raidsabiedrība BBC.

"Mīļajai mammai, sākot savu pēdējo ceļojumu, lai pievienotos manam dārgajam nelaiķim tētim, es gribu vienkārši pateikt: paldies," karaļa Čārlza III teikto citē BBC. Uzrunā karalis pieminēja arī savas "dziļās bēdas", kā arī pauda pārliecību, ka Elizabete nodzīvojusi labu dzīvi.

Čārlzs III savā uzrunā akcentēja, ka karaliene Elizabete II visu mūžu kalpojusi sabiedrībai. Pienākuma apziņa viņai likusi nest arī lielus upurus. Arī Čārlzs III solīja kalpot valstij mūža garumā, kā to darījusi karaliene Elizabete II.

Karalis arī teica, ka viņa dēls Viljams un viņa sieva Ketrīna iegūs titulu Velsas princis un princese, pauda savu mīlestību otram dēlam Harijam un viņa sievai Meganai, kā arī sievai Kamilai, sakot, ka tagad ir pārmaiņu laiks arī viņa ģimenei, taču viņš rēķinās ar sievas atbalstu, kura "kļūs par manu karalieni" un īstenos visas no jaunā statusa izrietošās prasības.

Karalis savā uzrunā teica, ka vērtībām ir jāpaliek nemainīgām. "Monarhijas loma un pienākumi arī paliek," tāpat kā valsts īpašās attiecības un atbildība pret Anglijas baznīcu. "Šajā ticībā un vērtībās, ko tā iedvesmo, esmu audzināts, lai saglabātu pienākuma apziņu pret citiem un vislielākajā cieņā turētu mūsu unikālās vēstures un mūsu parlamentārās valdības tradīcijas, brīvības un pienākumus," karaļa teikto citē BBC.

"Kā to ar tik nesatricināmu uzticību darīja pati karaliene, arī es tagad svinīgi apņemos visu atlikušo laiku, ko Dievs man dos, uzturēt konstitucionālos principus mūsu nācijas sirdī," viņš teica.

Čārlzs III arī teica, ka Elizabetes II bēres notiks nedaudz vairāk kā pēc nedēļas.

Karaļa Čārlza III uzruna nācijai tika ierakstīta Bekingemas pilī un pārraidīta pulksten 18 pēc Lielbritānijas laika gan televīzijā, gan arī Elizabetes II piemiņas dievkalpojumā sv. Pāvila katedrālē. Dievkalpojumā piedalījās arī Lielbritānijas premjerministre Liza Trasa un citas valdības amatpersonas.

Kā ziņots, ceturtdien 96 gadu vecumā Balmoralas pilī Skotijā mūžībā devās Lielbritānijas karaliene Elizabete II. Lielbritānijā izsludināts 10 dienu ilgs sērošanas laiks.

Pēc viņas nāves troni mantojis Elizabetes II vecākais dēls Čārlzs. Viņš turpmāk oficiāli tiks dēvēts par Čārlzu III.

Karalis Čarlzs III oficiāli tiks pasludināts par Apvienotās Karalistes jauno monarhu sestdien, 10. septembrī, Mantojuma padomes sēdē Sentdžeimsas pilī.

Tāpat ziņots, ka tautā tik iemīļotie Kembridžas hercogi princis Viljams un hercogiene Katrīna sociālajos tīklos jau papildinājuši savu jauno titulu nosaukumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!