Foto: RIA Novosti/Scanpix

Kremļa tīmekļa vietnē oficiālā paziņojumā pirmo reizi ar uzvārdu pieminēts opozīcijas politiķis Aleksejs Navaļnijs, kurš pēc saindēšanās pašlaik ārstējas Vācijā, vēsta portāls "Currenttime". Iepriekš viņa uzvārds izskanēja tikai žurnālistu jautājumos amatpersonām.

Navaļnijs pieminēts 27. augustā publicētā aprakstā par Kremļa saimnieka Vladimira Putina telefonsarunu ar Itālijas premjerministru Džuzepi Konti.

"Tika pieminēta arī situācija A. Navaļnija hospitalizācijas sakarā. No Krievijas puses uzsvērts, ka nav pieļaujamas pāragras un nepamatotas apsūdzības, un tika pausta ieinteresētība veikt visu notikušā apstākļu rūpīgu un objektīvu izmeklēšanu," teikts dokumentā.

Navaļnijs daudzus gadus Kremļa dokumentos un oficiālajā saziņā netiek pieminēts ar vārdu un uzvārdu. Viņu vārdā nekad nemin arī pats Putins. Arī pēc Navaļnija nesenās hospitalizācijas oficiālās iestādes viņu dēvē par "pacientu", "slimnieku", "pilsoni" .

Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs ceturtdien, atbildot uz žurnālista jautājumu, kāpēc Krievijas varasiestādes izvairās saukt Navaļniju vārdā, bet tikai par "pacientu", "slimnieku", "pilsoni" , atbildēja: "Viņš ir pacients un viņš slimo. Tā mēs viņu saucam. Lietas būtību tas nemaina."

Peskovs arī papildināja, ka varasiestādes ir pret notikušā dēvēšanu par saindēšanu pirms nav atrasta konkrēta viela. Turklāt pacienta komas iemesli vēl esot jānoskaidro.

Ziņots, ka Kremļa kritiķis Navaļnijs tika hospitalizēts 20. augustā. Politiķim palika slikti un viņš zaudēja samaņu lidmašīnā Tomska-Maskava. Lidaparāts veica ārkārtas nosēšanos Omskā, kur politiķis tika nogādāts slimnīcā.

Divas diennaktis viņš komā atradās slimnīcā. Opozicionāra līdzgaitnieki pauda pārliecību, ka politiķis ir saindēts. Savukārt slimnīca paziņoja, ka nekādas indes viņa organismā nav atrastas.

Ārsti sākotnēji liedza Navaļnija transportēšanu uz Vāciju. Tomēr vēlāk atļauja dota un 22. augustā viņš nogādāts Berlīnes Universitātes klīnikā "Charite". Vācijas mediķi konstatēja Navaļnija saindēšanos ar holinesterāzes inhibitoriem, kādi atrodami arī "Novičok" tipa inžu sastāvā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!