Foto: AP/Scanpix/LETA

Kremļa preses sekretārs Dmitrijs Peskovs sestdienas vakarā pavēstījis, ka pret "Vagner" īpašnieku Jevgēņiju Prigožinu uzsāktā krimināllieta tiks slēgta un Prigožins "dosies uz Baltkrieviju", atsaucoties uz aģentūras "Interfax" ziņām vēsta medijs "Meduza".

Krimināllieta par militāro dumpi tiks slēgta, bet pats algotņu līderis "aizbrauks uz Baltkrieviju", pavēstījis Kremļa runasvīrs Peskovs. "Jūs man jautāsiet, kas notiks personīgi ar Prigožinu. Pret viņu krimināllieta tiks izbeigta un viņš pats dosies uz Baltkrieviju," sacīja Peskovs.

Viņš arī atsaucās uz Vladimira Putina sestdienas rītā teikto piecminūšu uzrunu. "Dzirdējāt arī par telefonsarunu starp Putinu un Lukašenko. Vēl viena saruna notika burtiski pirms stundas. Lukašenko pieliks savas pūles, lai situāciju noregulētu. Kāpēc tieši Lukašenko? Jo viņi abi pazīstami apmēram 20 gadus, un tas bija Lukašenko piedāvājums, kas tika saskaņots ar Putinu," žurnālistiem pauda Peskovs.

Kremļa preses sekretārs pauda pateicību Baltkrievijas līderim par "pieliktajām pūlēm" situāciju risināt bez tālāk gaidāmiem zaudējumiem, bez spriedzes eskalācijas. Saskaņā ar Peskova teikto, ir panākta vienošanās, ka "Vagner" kaujinieki atgriežas savās nometnēs, un daļa no algotņiem grasoties parakstīt darba līgumu ar Krievijas Aizsardzības ministriju. Tas gan attiekšoties tikai uz tiem vagneriešiem, kuri "neņēma dalību šajos notikumos", bet gan laikus apdomājušies un atgriezušies savās dienesta vietās.

Vienlaikus tie, kas dumpī piedalījās, vajāti netikšot.

Peskovs arī teica, ka dumpja laikā neesot tikušas apspriestas kadru izmaiņas Krievijas Aizsardzības ministrijā un ka viņam neesot zināms, vai Putinam būtu mainījusies attieksme pret aizsardzības ministru Sergeju Šoigu.

"Delfi" jau vēstīja, ka "Vagner" grupējuma vadītājs Jevgēņijs Prigožins sestdienas vakarā negaidīti paziņojis, ka viņa pārvaldītās vienības atgriežoties bāzēs, raksta "Sky News", nevis turpina ceļu uz Maskavu, lai "gāztu Krievijas militāro vadību".

Prigožins izdevis audioziņu, apstiprinot, ka viņa kaujinieki atgriežas savās bāzēs, lai "izvairītos no asinsizliešanas". Viņš saka, ka ir "devis pavēli [kaujiniekiem] atgriezties, jo pastāv asins izliešanas risks".

"Mēs devāmies taisnīguma gājienā 23. jūnijā," savā audioziņojumā piebilst Prigožins. "Šajā laikā mēs neesam izlējuši nevienu mūsu cīnītāju asiņu lāsi."

"Tagad ir pienācis brīdis, kad varēja notikt asins izliešana tāpēc, apzinoties visu atbildību par to, ka vienā no pusēm tiks izlietas krievu asinis, apgriežam savas kolonnas un atgriežamies pretējā virzienā uz lauka nometnēm, saskaņā ar plānu."

Iepriekš izskanēja informācija, ka Prigožins piekritis deeskalēt situāciju Krievijā. Par to ziņoja Baltkrievijas autoritārā līdera Aleksandra Lukašenko režīms. Prigožins esot piekritis apturēt savu vadīto spēku virzību Krievijā. "Sky News" ziņo, ka tiekot runāts arī par drošības garantijām "Vagner" spēkiem.

Baltkrievija Lukašenko vadībā ir viens no galvenajiem Krievijas diktatora Vladimira Putina sabiedrotajiem, un Baltkrievijas teritoriju Krievija ir izmantojusi arī uzbrukumu veikšanai pret Ukrainu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!