Foto: AFP/Scanpix/LETA

Krievija ap 75. gadadienu kopš Otrā pasaules kara beigām Eiropā vērsa pret Poliju "naidīgus naratīvus" par vēstures notikumiem, lai attaisnotu Maskavas lomu kara izraisīšanā un sētu nesaskaņas NATO sabiedroto starpā, pārskatā par neseno procesu analīzi norāda Polijas drošības dienesta pārstāvis sakariem ar presi Staņislavs Žarins.

Līdz ar tradicionālajām kara beigu svinībām 9. maijā Krievija procesa gaitā īsteno arī "propagandas mērķus", norādīja Žarins, kurš ieņem arī Polijas premjerministra biroja nacionālās drošības departamenta direktora amatu.

Propagandas pasākumos ap gadadienu šogad Polijas drošības dienesti pamanījuši vairākus naidīgus naratīvus, kas vērsti pret Poliju, kā arī citām valstīm.

Mīts par "lielo tēvijas karu" ir kļuvis par Krievijas iekšējās un ārējās politikas stūrakmeni, un "visi - valstis vai organizācijas -, kas iebilst Krievijas izplatītajai manipulētajai vēstures versijai, nonāk varas uzbrukumu ugunī", norādīja Žarins.

Krievijas izvērstās aktivitātes "pastāvīgi tiek iecerētas tā, lai stiprinātu savus vēstures naratīvus un attaisnotu Padomju Savienības lomu kara sākšanā, kā arī lai nomelnotu Poliju un politiku, ko Polijas valdība īstenoja pirms Otrā pasaules kara".

Cits mērķis ir "vairot spriedzi ES dalībvalstu un NATO sabiedroto starpā, dzēst Kremļa atbildību par noziegumiem, kas tika pastrādāti kara gaitā, arī par Katiņas slaktiņu", norādīja Žarins.

"Iepludinot propagandu un dezinformāciju starptautiskajās debatēs", Krievija gadiem cenšas uzspiest melīgu vēstures naratīvu un panākt konkrētus labumus savā politiskajā darba kārtībā, skaidroja amatpersona.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!