Foto: Sputnik/Scanpix/LETA

Krievijas armijas Ģenerālštāba vadītājs Valērijs Gerasimovs otrdien paziņojis, ka Sīrijā tiek gatavota provokācija ar ķīmiskajiem ieročiem, lai tādā veidā attaisnotu gaidāmu ASV triecienu pa Damaskas valdības kvartāliem, vēsta aģentūra TASS.

Draudu gadījumā Krievijas karavīriem Gerasimovs sola pieņemt atbildes mērus kā pa raķetēm, tā pa to palaišanas iekārtām.

Kā apgalvo Gerasimovs, Krievijas rīcībā ir uzticama informācija, ka kaujinieki gatavo inscenējumu, lai Sīrijas valdības spēkus apvainotu ķīmisko ieroču pielietošanā pret mierīgajiem iedzīvotājiem.

"Šim mērķim vairākos Austrumgutas rajonos sakoncentrētas no citiem rajoniem atvestas sievietes, bērni un sirmgalvji, kuriem būs jāattēlo ķīmiskā incidenta upuri. Tur jau atrodas "balto ķiveru" aktīvisti un filmēšanas grupas ar satelīta translēšanas aparatūru," paziņoja Gerasimovs.

Šos plānus apstiprina arī no kaujiniekiem atbrīvotajās teritorijās atrasta ķīmisko ieroču izgatavošanas laboratorija, uzsver ģenerālis. Pēc provokācijas ASV plāno notikušajā apvainot Sīrijas valdības spēkus, viņš apgalvo.

"Kā atbildes mērus Vašingtona plāno raķešu bombardēšanas triecienu pa Damaskas valdības kvartāliem," stāsta Gerasimovs.

Taču Krievijas Aizsardzības ministrija ir gatava reaģēt, ja tiks radīti draudi Damaskā bāzētajiem Krievijas karavīriem. "Draudu rašanās gadījumā mūsu karavīru dzīvībām Krievijas Federācijas Bruņotie spēki pieņems atbildes mērus kā pa raķetēm tā to nesējiem, kas tās palaidīs," brīdina ģenerālis.

Krievijas atbalstītie Sīrijas valdības spēki pēdējās nedēļas izvērš operāciju pret lielāko nemiernieku kontrolēto teritoriju galvaspilsētas Damaskas pievārtē Austrumgutu. Nedēļas nogalē ielenktā teritorija sašķelta trijās daļās.

Sīrijas pilsoņu kara laikā Krievijas atbalstītie prezidenta Bašara al Asada spēki jau vairākas reizes ir apsūdzēti ķīmisko uzbrukumu veikšanā. Laboratoriskie izmeklējumi liecina, ka Sīrijas valdības rīcībā esošs zarīns izmantots 2013. gada nāvējošajā uzbrukumā Damaskas piepilsētā Gutā.

Turklāt šī pati viela izmantota arī ķīmiskajos uzbrukumos 2013. gada martā pie Alepo un 2017. gada aprīlī nemiernieku kontrolētajai Hān Šeihūnas pilsētiņai.

OPCW un ANO kopīgā izmeklēšana jau oktobrī secināja, ka par ķīmisko uzbrukumu Hān Šeihūnai ir atbildīga prezidenta Bašara al Asada valdība.

Maskava un Damaska visas apsūdzības ķīmisko ieroči izmantošanā kategoriski noliedz, turklāt Krievija regulāri ANO Drošības padomē bloķē vēršanos pret Damasku un traucē izmeklēšanu.

ANO un OPCW izmeklēšana tika pārtraukta, kad ANO Drošības padomē Krievija bloķēja tās turpināšanu.

Pēc pērnā gada aprīļa ķīmiskā uzbrukuma nemiernieku kontrolētajai Hān Šeihūnas pilsētiņai ASV prezidents Donalds Tramps deva rīkojumu par raķešu triecienu pa Sīrijas armijas aviobāzi, no kuras uzbrukums noticis.

Damaska un Maskava Sīrijas vainu uzbrukumā noliedza. Krievijas iestādes nāca klajā ar dažādu notikušā skaidrojumu. Krievijas Ārlietu ministrijas pārstāve Marija Zaharova paziņoja, ka medijos izplatītie šausminošie video, kuros redzamas ķīmiskā uzbrukuma sekas, izskatās iestudēti.

Savukārt Krievijas Aizsardzības ministrija apgalvoja, ka Sīrijas kara aviācija sabombardēja kaujinieku munīcijas noliktavu un ķīmisko ieroču darbnīcu, kā rezultātā izplūdusi indīgā gāze.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!