Foto: AFP/Scanpix/LETA

Lietuvas Ārlietu ministrija (ĀM), reaģējot uz Maskavas lēmumu vienkāršot Krievijas pilsonības piešķiršanu okupēto Donbasa rajonu iedzīvotājiem, ceturtdien aicināja pastiprināt pret Krieviju noteiktās sankcijas.

Lēmumu atvieglot Krievijas pasu izsniegšanu Krievijas okupēto Ukrainas Doņeckas un Luhanskas apgabalu teritoriju iedzīvotājiem Krievijas ĀM nosauca par nelikumīgu iejaukšanos Ukrainas iekšējās lietās un tās teritoriālās vienotības pārkāpšanu.

"Lietuva mudina starptautisko sabiedrību stingri nosodīt šo neattaisnojamo Krievijas rīcību, aicina neatzīt nelikumīgi izsniegtos Krievijas Federācijas dokumentus un konsekventi pastiprināt sankcijas Krievijai par to, ka turpinās [Ukrainas] suverenitātes un teritoriālās vienotības pārkāpšana," sacīts Lietuvas ĀM paziņojumā.

Krievijas prezidenta Vladimira Putina trešdien parakstītais rīkojums attiecas uz tā dēvēto Doņeckas tautas republikas un Luhanskas tautas republikas iedzīvotājiem Ukrainas austrumos.

Kā teikts rīkojumā, atsevišķu Doņeckas un Luhanskas apgabalu rajonu iedzīvotāju iesniegumi par Krievijas pilsonības piešķiršanu jāizskata ne vairāk kā trīs mēnešu laikā.

Vienkāršotā procedūra paredz Krievijas pases iegūšanu bez citos gadījumos obligātajiem eksāmeniem un prasības piecus gadus dzīvot Krievijas teritorijā. Krievijas pilsonības iegūšanai pietiek ar iesniegumu un personu apliecinošiem dokumentiem.

Lēsts, ka 2019.gada 1.janvārī okupēto Doņeckas apgabala rajonu iedzīvotāju skaits bija 2,28 miljoni, bet okupēto Luhanskas apgabala rajonu iedzīvotāju skaits - 1,45 miljoni.

Krievija 2014.gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014.gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, Eiropas Savienība, ASV un citas Rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm. Konfliktā Ukrainas austrumos dzīvību zaudējuši 13 000 cilvēku, bet teju trīs miljoni devušies bēgļu gaitās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!