Foto: AP/Scanpix/LETA

Baltkrievijas faktiskais vadītājs Aleksandrs Lukašenko Kolektīvā drošības līguma organizācijas (ODKB) operācijas ietvaros uz Kazahstānu nolēmis nosūtīt vienu 100 līdz 300 karavīru lielu "miera uzturētāju" rotu, ziņo aģentūra "Belta".

Ziņots, ka Kazahstānā 2. janvārī sākās protesti pret degvielas cenu kāpumu, kas nākamajās dienās aptvēra visu valsti un pārauga protestos pret valdību un protestētāju sadursmēs ar drošības spēkiem, kā arī uzbrukumiem valsts iestādēm.

Kazahstānas prezidents Žomarts Tokajevs, nekārtību organizēšanā apsūdzot "ārvalstīs sagatavotas teroristu grupas", 5. janvārī vērsās pēc palīdzības pie Krievijas kontrolētās bijušo PSRS valstu militārās alianses ODKB, kas 6. janvārī nosūtījusi savus spēkus uz Kazahstānu.

ODKB sastāvā ir Krievija, Baltkrievija, Armēnija, Kazahstāna, Kirgizstāna un Tadžikistāna.

Lukašenko atklāj, ka par Kazahstānas notikumiem visu nakti uz ceturtdienu notikušas konsultācijas, tostarp situāciju viņš vairākas reizes apspriedis ar Kremļa saimnieku Vladimiru Putinu.

Cita starpā Kazahstānā notiekošo Lukašenko salīdzināja ar 2020. gadā Baltkrievijā notikušajiem masveida tautas protestiem, kuru nozīmi savā propagandā viņš centās degradēt kā no ārzemēm apmaksātu kriminālnoziedznieku un narkomānu ālēšanos.

"Tas pats, kas pie mums: pārsvarā urkas, bijušie notiesātie, apvainotie un citi," citē "Belta".

Lukašenko uzsver, ka lēmumam par ODKB spēku iesaistīšanu bijis tūlītējs efekts – pēc ziņu izskanēšanas protestētāji vairs neesot pat mēģinājuši tuvoties prezidenta rezidencei.

"Mēs nolēmām, ka jānodarbojas ar miera uzturēšanu, jāpalīdz cilvēkiem. Tāpēc notiek karavīru ešelonu pārvietošana uz turieni no Maskavas. Mūsu puiši izlidos no Minskas. Mūsu rota ir miera uzturētāji, tāpēc tādos apstākļos arī būtu jāstrādā," viņš skaidro, atklājot, ka baltkrievu rotas izmērs būs 100 līdz 300 vīru.

Pēc 2020. gada tautas protestiem un vēlēšanu rezultātu falsificēšanas Baltkrievijā, kopš 1994. gada pie varas esošais Lukašenko aktīvi izrāda lojalitāti Maskavai un gatavību sadarboties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!