Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Cilvēki Maskavā un Sanktpēterburgā sākuši pulcēties protesta akcijās, lai paustu neapmierinātību ar tiesas lēmumu, ar kuru Maskavas tiesa nolēma nomainīt opozīcijas līderim Aleksejam Navaļnijam piespriesto nosacīto sodu pret reālu brīvības atņemšanu, vēsta "Deutsche Welle". Savukārt "OVD-info", kas apkopo informāciju par politieslodzītajiem, vēsta, ka dienas laikā Krievijā aizturēti aptuveni 100 cilvēki.

No tiem 850 aizturēti Maskavā, bet 150 Sanktpēterburgā.

Sociālajos tīklos publicētajos video var redzēt, ka Maskavas ielās izgājuši vairāki simti cilvēku, kas skandē dažādus saukļus, tostarp "Maskava, nāc ārā". Tāpat redzams, ka daudzi cilvēki tiek aizturēti. Drošības iestādes gan jau pirms tiesas sprieduma bija norobežojušas piekļuvi centrālajiem laukumiem.

Tāpat publicētajos video kadros redzams, kā "Omon" kaujinieki ar stekiem uzbrūk miermīgiem protestētājiem, kā arī vismaz vienā video redzams uzbrukums žurnālistam, kuram mugurā ir preses veste.

Vietējie žurnālisti arī ziņo, ka atsevišķās Maskavas daļās tiek slāpēti interneta signāli.

Reaģējot uz tiesas lēmumu, sašutumu paudušas jau vairākas valstis, tostarp ASV un Lielbritānija. Arī Latvijas Ārlietu ministrija ir norādījusi, ka šis tiesas lēmums ir "ir vēl viens solis sistemātiskā cilvēka tiesību un brīvības ierobežošanā Krievijā".

Patlaban norisinājušies jau divi nacionāla mēroga protesti – 23. un 31. janvārī, vairāk nekā 100 Krievijas lielāko pilsētu ielās izejot desmitiem tūkstošu cilvēku, un ikreiz drošības struktūras aizturējušas vairākus tūkstošus. Policija arī saņēmusi kritiku par vardarbīgu vēršanos pret protestētājiem.

Navaļnijs tiek apsūdzēts 2014. gadā piespriestā nosacītā soda pārkāpšanā. Tolaik Krievijas tiesa viņu un viņa brāli Oļegu atzina par vainīgiem krāpšanā un uzņēmuma "Yves Rocher" līdzekļu izlaupīšanā. Aleksejam piesprieda trīsarpus gadu nosacītu cietumsodu un piecu gadu pārbaudes laiku, bet viņa brālim - trīsarpus gadu ieslodzījumu vispārējā režīma kolonijā.

Pēc 44 gadus vecā opozicionāra aizturēšanās īsa tiesas prāva tika sarīkota policijas iecirknī dienu pēc viņa ierašanās Krievijā. Tiesa nolēma Navaļniju paturēt apcietinājumā, bet viņš un viņa sabiedrotie policijas iecirknī sarīkoto tiesu nosauca par teātri un aicināja iziet ielās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!