Foto: EPA/Scanpix/LETA

Vācijas valdība paziņojusi, ka kanclere Angela Merkele ir lūgusi Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu iesaistīties migrantu krīzes risināšanā uz Baltkrievijas-Polijas robežas, raksta "Associated Press".

Merkele trešdien aizvadījusi telefonsarunu ar Putinu. Kancleres birojs norādīja, ka Merkele "uzsvērusi faktu, ka Baltkrievijas režīma īstenotā migrantu instrumentalizācija pret Eiropas Savienību (ES) ir necilvēcīga un pilnīgi nepieņemama, un lūdza Krievijas prezidentu ietekmēt Minskas režīmu".

Kremlis vēstījis, ka Putins "ir ierosinājis izveidot diskusiju par problēmām, kas radušās ES dalībvalstu pārstāvju tiešajos kontaktos ar Minsku". Maskava arī vēstījusi, ka Putins un Merkele "vienojās turpināt sarunas par šo jautājumu".

Savukārt Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs otrdien paziņoja, ka ES, kas nelaiž migrantus savā teritorijā, pašai jāuzņemas atbildība par izveidojušos situāciju uz Baltkrievijas robežām ar Poliju, Lietuvu un Latviju. Turklāt rosinot Briselei sniegt finansiālu palīdzību Minskai par migrācijas krīzes risināšanu, ziņo aģentūra "RIA Novosti".

Kopš vasaras Baltkrievijas kaimiņvalstis Polija, Lietuva un Latvija piedzīvo, kā uzskata ES, Baltkrievijas varasiestāžu organizētu Tuvo Austrumu migrantu pieplūdumu, taču pirmdien, 8. novembrī, pirmo reizi fiksēts masveida tūkstošiem migrantu iekļūšanas mēģinājums Polijā.

Naktī uz trešdienu divām baltkrievu drošībnieku atvestām migrantu grupām izdevies pārvarēt robežu un ielauzties Polijā. Rietumos uzskata, ka migrācijas organizēšana varētu būt Lukašenko atriebība par sankcijām un spiediena izdarīšana pret Briseli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!