Foto: Publicitātes foto

Plaša mēroga trešo valstu migrantu uzbrukumu Polijas robežai 16. novembrī uzraudzījis Baltkrievijas robežsardzes priekšsēdētāja vietnieks – ģenerālmajors Romāns Podliņevs, paziņojis Polijas drošības dienestu runasvīru Staņislavs Žarins.

Ģenerlāmajors nofotografēts Kuzņicas robežpārejas punktā, kad tur notika migrantu nekārtības un mēģinājumi iekļūt Polijas teritorijā. Poļu robežsargu uzmanību piesaistījusi toreiz neidentificētā kunga uzvedība – izskatījies, ka viņš uzrauga, kontrolē un seko visam notiekošajam.

"Mēs noskaidrojām, ka vīrietis, kurš bija klātesošs migrantu uzbrukuma laikā mūsu kontrolpunktam Kuzņicā 16. novembrī, ir Baltkrievijas robežsardzes dienesta vadītāja vietnieks ģenerālmajors Romāns Podliņevs," paziņoja Žarins.

"Mūsuprāt tik augsta ranga amatpersonas klātesamība uzbrukuma laikā parāda, cik lielā mērā Baltkrievijas dienesti ir saistīti ar šīm aktivitātēm," Žarina paziņojumu žurnālistiem citē Polijas radio.

Tas nepārprotami parāda, ka notiek hibrīdoperācija, viņš uzsver. Saskaņā ar Žarina rīcībā esošo informāciju Podliņevs uzraugot visu pret Poliju vērsto migrantu operāciju.

"Baltkrievijas robežsardzes amatpersonas aktīvi piedalās propagandas karā pret Poliju, un Podliņeva kungs ir ļoti saistīts ar šīm pret Poliju vērstajām aktivitātēm," rezumēja Žarins.

16. novembra uzbrukums tagad slēgtajam Polijas robežpunktam Kuzņicā bija viens no nopietnākajiem migrācijas krīzes incidentiem kopš tās sākuma pagājušajā vasarā.

Divas stundas ilgušo nemieru laikā migranti apmētāja poļu drošībniekus ar akmeņiem un apdullinošajām granātām. Deviņi policisti, divi robežsargi un viens karavīrs tika ievainoti. Poļi atbildēja ar ūdens lielgabalu, vēstīja ziņu aģentūra PAP.

Kopš vasaras Baltkrievijas kaimiņvalstis Polija, Lietuva un Latvija piedzīvo, kā uzskata ES, Baltkrievijas varasiestāžu organizētu Tuvo Austrumu migrantu pieplūdumu, taču kopš 8. novembra fiksēti masveida tūkstošiem migrantu iekļūšanas mēģinājumi Polijā, īpaši saasinot situāciju uz robežas.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!