Foto: AP/Scanpix

Eiropas Savienības (ES) tiesa ceturtdien nolēmusi, ka Itālijai būs jāmaksā 20 miljoni eiro par to, ka tā nespēj atrisināt atkritumu krīzi Neapolē un tai piegulošajā Kampānijas reģionā.

Tiesa arī uzlika Itālijai par pienākumu maksāt 120 000 eiro sodu dienā līdz brīdim, kad tā situāciju atrisinās.

Itālijas varasiestādes tiesā iesūdzēja Eiropas Komisija (EK). Tā vēlējās panākt pat smagāku sodu, pieprasot valsti sodīt ar 28 miljonu eiro naudassodu un papildus gandrīz 257 000 eiro sodu par katru aizvadīto dienu.

Kampāniju vajā hroniskas problēmas ar nelegālām izgāztuvēm, kuras kontrolē mafijas grupējums "Kamorra", un tā par spīti ES brīdinājumiem kopš 2007.gada nav spējusi izveidot līdzsvarotāku atkritumu apsaimniekošanas sistēmu.

Pēdējo desmit gadu laikā vairākos gadījumos nesavākti atkritumi krājās Neapoles ielās, jo pilsētas nomaļu iedzīvotāji protestēja pret iecerēm atvērt jaunas izgāztuves un atkritumu dedzināmās krāsnis savu māju tuvumā.

ES tiesneši atzinuši, ka reģions cieš no tik lielām problēmām, ka tas varētu sagraut nacionālās atkritumu apsaimniekošanas tīklu, kas novestu pie tā, ka visa Itālija pārkāptu ES direktīvas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!